Start / Omsorg och hjälp / Nyheter omsorg och hjälp / Spadtag för nytt äldreboende

Spadtag för äldreboende i Åby ängar

Vallentuna ska få 60 nya äldreboendeplatser. På torsdagen, den 10 oktober 2019, togs första spadtaget för det särskilda boendet för äldre i Åby ängar. Boendet, som kommer att drivas av Humana, ska erbjuda både demens- och somatisk vård. Planerad inflyttning sker under våren 2021.

Området Åby ängar, som ligger mellan Smidesvägen, Åbyholms gård och brandstationen, har sedan 2016 erbjudit inflyttningsklara bostäder. Samtidigt fortsätter det att vara en byggarbetsplats för ett nytt bostadsområde i centrala Vallentuna. Hittills har 25 radhus och 400 lägenheter färdigställts och förutom en färdigställd förskola är det nu dags för ett äldreboende i området. Bostadsföretaget Åke Sundvall, som också har byggt några av lägenheterna i Åby ängar, är de som tillsammans med Hemgården bygger det särskilda boendet för äldre.

– Det här kommer som ett välkommet inslag i vår bostadsplanering eftersom vi vet att vi, liksom alla kommuner i Sverige, har en växande äldrebefolkning. Vi behöver rusta kommunen för de utmaningar vi står inför och vi är väldigt tacksamma att Åke Sundvall och Humana har varit lyhörda för vad kommunen önskar. Jag ser fram emot början av 2021 då vi ska stå framför den nya skapelsen, säger Parisa Liljestrand, kommunstyrelseordförande.

Det särskilda boendet för äldre kommer att byggas i en form av suterränghus, med bland annat en träningshall längst ner i byggnaden. Inredning och utomhusmiljö kommer att uppmuntra till hälsa och på taket kommer de boende att kunna odla i växthus. Belysningen är också en del av omvårdnaden då den baseras på de boendes dygnsrytm och bidrar till en vardaglig struktur.

– I Vallentuna ska våra äldre erbjudas en så bra vård och service som det är möjligt. Vi ska se till att det finns tekniska lösningar som underlättar och det ska vara möjligt att leva ett så självständigt liv som det går också på våra äldreboenden. Det är en vision som Humana också delar, vilket känns jättebra, säger socialnämndens ordförande Torbjörn Einarsson.

Någonting gick fel

Ditt meddelande har nu skickats