Start / Omsorg och hjälp / Nyheter omsorg och hjälp / Vad är varningstecken på en destruktiv relation

Vad är varningstecken på en destruktiv relation

Många som hör ordet våld tänker på fysiskt våld – att hålla fast någon, knuffa, slå, sparka, ta stryptag etc. Men våld förekommer i många olika former och alla syns inte på ytan. Det kan handla om att en person nära dig utsätter dig för verbalt våld, hot, nedlåtande ord, hedersrelaterat våld, utpressning, skadegörelse av dina tillhörigheter, isolering från nära och kära eller kontroll av vad du gör och vem du umgås med.

Våld i nära relationer utvecklas ofta stegvis och det är inte alltid säkert att den som utsätts för våld faktiskt uppfattar att denne blir kontrollerad av sin partner eller utsatt för våld. Ibland normaliseras våldet och utövaren får sin partner till slut att tro på att denne inte är värd bättre. Oavsett vad någon annan säger så ligger aldrig ansvaret hos den som blir utsatt och det finns hjälp att ta sig ur sin situation.

"Svartsjuka är inte romantiskt" är en webbplats om våld i ungas partnerrelationer. På webbplatsen lyfter de bland annat några varningstecken på en destruktiv relation.

Min partner:

  • Messar mig överdrivet mycket och får mig att känna att jag måste svara snabbt.
  • Blir lätt svartsjuk.
  • Har åsikter om hur jag klär mig, sminkar mig, pratar eller rör mig.
  • Snackar skit om mina vänner och min familj och vill att vi tillbringar mycket tid bara vi två.
  • Får mig ibland att känna mig ledsen, rädd, skamsen, förnedrad, fel, arg, irriterad eller chockad, till exempel genom att säga kränkande kommentarer eller hota mig.
  • Kräver att jag ska göra saker, till exempel dela med mig av lösenord och ställa upp på olika typer av sex för att visa att jag älskar hen.
  • Växlar snabbt mellan att vara aggressiv/kall och kärleksfull/omtänksam.
  • Kallar mig för barnslig och omogen när jag inte vill gå med på något eller påpekar att jag tycker att hen beter sig fel.
  • Kontrollerar och begränsar vad jag gör och vilka jag umgås med.

Hjälp oss gärna sprida kunskap om varningstecken på en destruktiv relation och att hjälp finns att få!

På svartsjukaarinteromantiskt.se kan du läsa mer om våld i ungas partnerrelationer, få råd och stöd om du blir utsatt för våld, är orolig för en vän eller utsätter någon annan för våld.

Någonting gick fel

Ditt meddelande har nu skickats