Start / Omsorg och hjälp / Nyheter omsorg och hjälp / Vi träffas inte för att fika – vi fikar för att träffas

Vi träffas inte för att fika – vi fikar för att träffas

Äldrekontakt har kommit till Vallentuna. En ideell förening som skapar nya vänskapsband genom gemensamma fikastunder.

Nu söker den ideella föreningen dig som längtar efter en ny gemenskap och nya vänner. Äldrekontakt söker även volontärer som vill hjälpa till och dessutom få nya vänner under tiden!

Att bli äldre kan innebära att ensamheten smyger sig på och det kan vara svårt att själv ta sig ut för att knyta nya kontakter. Det är påfrestande att möta livet ensam och behovet av vänner upphör inte bara för att man har blivit äldre. Kanske är det snarare då behovet är som allra störst.

– Min man dog på vår 60-åriga bröllopsdag. Han skulle gratulera mig när han plötsligt föll ihop på golvet. Så jag har levt ensam i åtta år nu. Det bästa med träffarna är att jag ser levnadsglada och nyfikna människor. De är fulla av energi och de här träffarna piggar upp, berättar Annbritt 96 år som har varit med i Äldrekontakt i nästan två år nu.

Umgås över generationsgränser

Äldrekontakt hjälper äldre att komma ut och få träffa jämnåriga i samma situation och umgås över generationsgränserna. Föreningen skapar mindre grupper med äldre och volontärer i alla åldrar från samma område. De träffas och umgås tillsammans över en fika en gång i månaden.

Idag har Annbritt, Carina, Bengt, Marianne och Ahmet träffats hemma hos Mimmi för att umgås. Med på träffen är också volontärchauffören Michael och gruppledaren Maija. Stämningen är glad och det är både fina och intressanta samtal runt bordet.

– Det bästa med att vara volontär är att ingen av oss känner varandra sedan tidigare, men likväl kan vi träffas en gång i månaden utan att det blir stelt eller konstigt. I min grupp är vi mellan 28 och 96 år och det är häftigt att få vänner från olika generationer. Det ger mig väldigt mycket energi, berättar Maija.

Träffas varje månad

Varje månad bjuds gruppen hem till en av Äldrekontakts värdfamiljer, som turas om att duka upp till fika. Äldrekontakt anordnar med både skjuts och ledsagning om det behövs.

– När vi träffas så dricker vi kaffe och timmarna går väldigt fort. Den här stunden som vi har tillsammans varje månad är underbar. Man vill gärna sitta lite längre, skrattar Ahmet.

Äldrekontakt har över 1000 volontärer som varje månad hjälper 600 äldre i 34 kommuner runt om i Sverige. Eftersom många volontärer hjälps åt i gruppen blir inte insatsen för en volontär så stor och det är lätt att få in det i livspusslet. Som värd dukar du upp till fika en gång per halvår, medan chaufförerna kör gästerna ungefär varannan månad.

– Jag har varit chaufför i 10 år nu och hade ingen aning om hur mycket det skulle påverka mig som person. Mitt engagemang ger mig så mycket tillbaka. Så länge jag kan köra min bil kommer jag att hämta mina vänner och fortsätta så länge jag kan, berättar Michael.

Anmäl ditt intresse

Är du äldre och vill bli en del av Äldrekontakts nya grupp i Vallentuna eller känner du någon som vill bli? Anmäl ditt intresse genom att ringa 076-052 68 00 eller besök www.aldrekontakt.se. Och du som vill bli volontär, anmäl ditt intresse på www.aldrekontakt.se/volontar.

Fler aktiviteter

Du hittar fler aktiviteter i Vallentuna genom att klicka på rubriken "Upplev Vallentuna" här nedan.

Någonting gick fel

Ditt meddelande har nu skickats