Utbildningsdag - friluftsliv och utomhuspedagogik
En gråmulen aprildag var det dags för ytterligare ett gäng av våra fritidsmedarbetare att få gå utbildning i utomhuspedagogik genom Friluftsfrämjandets kurs "Skogshjältarna". Syftet med utbildningen är att ge inspiration, kunskap och nya idéer på hur man kan arbeta med kvalitetssäkrad och upplevelsebaserad undervisning i naturen, enligt läroplanen.
Vi passade på att ställa några frågor till en av utbildningsdagens deltagare, Victor, fritidspedagog på Rosendalsskolan södra.
Victor, berätta vad ni fått göra under dagen?
- Under ledning av Sofia och Mats från Friluftsfrämjandet har vi gjort allt från att skapa figurer av naturmaterial, studerat mossor och andra saker från naturen med lupp och repeterat våra kunskaper inom allemansrätten om vad man får och inte får göra i naturen. Vi har arbetat med yxa, såg, tränat på att göra upp eld med eldstål och bekantat oss med en tarp (en form av vattenavvisande duk som kan spännas upp för skydd mot regn, vind eller sol exempelvis). Vi har även tillagat fika på stormkök, pratat om säkerhet kopplat till utomhuspedagogik och testat olika lekar och avslutningsvis fokusövningar för att hitta till lugnet i naturen.
Vad tar du med dig från utbildningsdagen?
– Dagen har varit så inspirerande! Jag längtar tills jag får möjlighet att komma ut med våra elever på Rosendalsskolan södra och låta dem få testa några av de aktiviteter vi fått med oss från dagen. Får man möjlighet att gå en sån här utbildning ska man aldrig tveka utan tacka ja direkt, det finns så mycket att hämta. Utbildningen fokuserar på att det ska vara enkelt för oss pedagoger att få in utomhusundervisning på schemat, vilket är toppen. Vi har bland annat fått med oss lektionsupplägg för utomhuspedagogik med planeringar utifrån läroplanen.