Start / Förskola och skola / Grundskola och fritidshem / Nyheter grundskola och fritidshem / Alltid mat till eleverna i Vallentunas kommunala skolor

Alltid mat till eleverna i Vallentunas kommunala skolor

Det finns alltid mat till eleverna som går i Vallentunas kommunala skolor. Vallentuna kommun har dock fått några frågor om skolmaten, med anledning av diskussioner på sociala medier. Några upplever att maten i skolorna inte räcker och att det ska vara vanligt att elever får gå hungriga. Det finns därför anledning att informera om hur det ser ut.

I skolorna erbjuds det två till tre olika rätter varje dag. Att dimensionera antalet portioner per rätt kan självklart vara svårt, då det bygger på vad eleverna väljer. Det kan därför hända är att en av rätterna tar slut. Då lagas det mer av den rätten. De elever som inte vill ha något av alternativen får vänta en stund.

Som exempel serverades det igår panerad fisk, vilken visade sig vara väldigt populär. När den tog slut uppmanades elever som ville ha denna rätt att vänta, medan mer tillagades. För den som inte ville vänta fanns det en kycklingrätt, en vegetarisk rätt, ett generöst salladsbord, bröd och mjölk. Kökspersonalen håller koll på åtgången och lagar mer efterhand. På så sätt kan vi både erbjuda valfrihet, men också minska matsvinnet. När personalen ser vilken rätt som blir mest populär, sparas en del så att det ska räcka även till de elever som äter senare.

Ett problem som måste lösas tillsammans med elever och vårdnadshavare är att mycket mat slängs. Det är viktigt att barnen lär sig att inte ta mer mat än vad de orkar äta upp. Då säkerställer vi att alla alternativa rätter finns tillgängliga för alla elever, att vi inte använder resurserna till skolan på fel sätt och att vi minskar vår miljöpåverkan.

Det är olyckligt att det sprids felaktig information i sociala medier och vi välkomnar alla vårdnadshavare till våra skolmatsalar, för att själva bilda sig en uppfattning. Ni är också varmt välkomna att kontakta skolköket med frågor och synpunkter.

Någonting gick fel

Ditt meddelande har nu skickats