Vilken myndighet ansvarar för vad?
Det är Migrationsverket som har huvudansvaret för stödet till de flyktingar som nu kommer från Ukraina, inklusive ekonomiskt stöd. Kommunen ansvarar från 1 juli för att ordna boendeplatser utifrån uppdrag från Migrationsverket. Migrationsverket beslutar vilka som ska bosättas i kommunen.
Undantaget är ensamkommande barn. De ansvarar vi som kommun för. Vi har också ett ansvar att tillhandahålla skolgång för de barn som är under 18 år och barn- och ungdomsförvaltningen ser därför över tillgången på skolplatser i olika åldrar.
Vi för en löpande dialog med Migrationsverket och Länsstyrelsen och bistår med resurser utifrån förmåga och kapacitet.
Vad innebär den nya lagstiftningen?
Från den 1 juli 2022 gäller en ny lag som innebär att kommunerna får ansvaret för att ordna boende åt skyddsbehövande från Ukraina. Utifrån den nya lagen har Migrationsverket börjat anvisa personer som beviljats tillfälligt skydd enligt massflyktsdirektivet till landets kommuner.
Vallentuna kommun kommer ta emot 11 flyktingar under 2024.
En stor del av de skyddsbehövande från Ukraina har själva ordnat med boende och kommer därför inte beröras av den nya lagstiftningen. Om de behöver hjälp med boende kan de, precis som tidigare vända sig till Migrationsverket som då erbjuder boende där det finns lediga platser, enligt ett fördelningssystem.
Migrationsverket har fortfarande huvudansvaret
Migrationsverket har ansvar för att de flyktingar som anländer till Sverige får mat och någonstans att bo. Därför är det viktigt att flyktingar så snabbt som möjligt registrerar sig hos Migrationsverket. Registreringen sker på myndighetens kontor eller via en e-tjänst på myndighetens hemsida.
På Migrationsverkets webbplats kan du läsa mer om fördelningstalen för kommuner.
Vad händer med flyktingar när de kommer till Sverige?
EU har beslutat att aktivera det så kallade massflyktsdirektivet. Det innebär bland annat att flyktingar från Ukraina kommer att ges ett tillfälligt uppehållstillstånd i EU i minst ett år och med möjlighet till förlängning i ytterligare två år.
Det krävs ingen individuell prövning för att besluta om uppehålls- och arbetstillståndet. Personer som fått uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet kan när som helst välja att även söka asyl.
Många ukrainska medborgare är viseringsfria i 90 dagar och får alltså befinna sig här utan att söka något tillstånd under denna tid. Denna period kan förlängas.
Människor på flykt som inte kan vara här som turister ska ansöka om asyl hos Migrationsverket, som utreder ansökan och erbjuder ankomstboende och ekonomisk ersättning under handläggningstiden. När en person beviljas uppehållstillstånd erbjuds kommunplacering.
För barn som kommer utan vårdnadshavare har kommunerna ansvar för dem redan från ankomsten till Sverige.
Läs mer om vad som gäller de flyktingar som kommer från Ukraina.
Vilken rätt till utbildning har barn och ungdomar från Ukraina?
Barn och ungdomar som har fått ett uppehållstillstånd med tillfälligt skydd har samma rätt till utbildning i Sverige som asylsökande barn och ungdomar.
Det innebär att de har rätt till utbildning i
- förskola
- förskoleklass
- grundskola
- grundsärskola
- specialskola
- sameskola
- fritidshem
- gymnasieskola och gymnasiesärskola om utbildningen påbörjas innan de har fyllt 18 år
Läs mer om vad som gäller förskola och skola för de flyktingar som kommer från Ukraina.
Vad gäller för ensamkommande barn?
Ensamkommande barn är barn som kommer till Sverige utan vårdnadshavare. Det innebär att även ett barn som kommer med till exempel sin moster räknas som ensamkommande. Därmed behöver barnet ha kontakt med socialtjänsten i kommunen så att socialtjänsten kan säkerställa att barnets bästa tillgodoses. Det är Migrationsverket som anvisar ett ensamkommande barn till en kommun. Det sker när barnet är registrerat hos Migrationsverket.
Jag har tagit emot flyktingar i mitt hem – vad gäller och när får de en riktig bostad?
Att öppna sitt hem och ta emot flyktingar är ett frivilligt humanitärt och ideellt stöd för behövande som kommunen välkomnar. Tyvärr är det inte något som varken kommunen eller Migrationsverket ersätter ekonomiskt.
Migrationsverket informerar om att flyktingar kan välja att ordna boende på egen hand eller få hjälp med boende av Migrationsverket. Den som väljer att ordna sitt boende på egen hand förväntas betala hyran själv.
Se Migrationsverkets webbsida
Ta in hundar och andra djur från Ukraina
Från och med den 1 september 2023 gäller ordinarie regler för den som ska ta in hundar eller katter från Ukraina till Sverige. Tidigare fanns det undantagsregler för den som var på flykt från Ukraina.
Läs mer på jordbruksverket.se
Kan ukrainska medborgare söka jobb i Sverige och vad krävs då?
Ja. Enligt massflyktsdirektivet kan de söka jobb så snart de är registrerade hos Migrationsverket.
Vad krävs för att få arbeta i Sverige?
- Ukrainska medborgare som kommit till Sverige behöver registrera sig hos Migrationsverket för att de ska ha rätt att arbeta i landet. Vid registrering behöver han eller hon kunna legitimera sig genom ukrainska identitetshandlingar eller genom ett biometriskt hemlandspass. Det är först när han eller hon har fått ett tillfälligt uppehålls- och arbetstillstånd av Migrationsverket som det är möjligt att arbeta i Sverige.
- Om du hittar ett arbete och vill öppna ett bankkonto behöver du ett så kallat samordningsnummer. Det får du från Skatteverket.
- Om du får ekonomiskt stöd från Migrationsverket är det viktigt att du berättar för Migrationsverket om din ekonomi förändras, till exempel om du får ett arbete.