Start / Omsorg och hjälp / Nyheter omsorg och hjälp / En värdefull insats-Noura och Mimmi

En värdefull insats – möt Noura och Mimmi

Vallentuna kommun har tidigare erbjudit extratjänster med syftet att underlätta för nyanlända eller långtidsarbetslösa att få ett jobb. Extratjänster var ett samarbete med Arbetsförmedlingen.

I den här intervjuserien får du möta personer som har haft en extratjänst i Vallentuna. I intervjuerna får du även möta deras arbetsgivare och lära dig mer om vilket värde som extratjänsten skapade.

Först ut i vår intervjuserie är Noura och hennes chef Mimmi.

Noura, 21 år, är född och uppvuxen i Syrien. Efter att ha gått sex år i skolan i Syrien flydde Noura och hennes familj till Turkiet där de bodde i tre år. Efter det väntade de 1,5 år i flyktingläger i Grekland. Idag bor Noura med sin familj i Sverige. Under 2020 har Noura haft en extratjänst på kommunledningskontoret i Vallentuna kommun, avdelningen Internservice.

Noura, berätta om hur det är att arbeta på Internservice. 

Jag är i botten en social person och det har betytt mycket för mig att befinna mig på en arbetsplats med en positiv och social arbetsmiljö. Det känns mycket roligt att ha ett jobb. Jag har väldigt trevliga kollegor som också hjälper till mycket när jag inte förstår. Jag har lärt mig väldigt mycket och jag har lättare för att både prata, skriva och läsa svenska. Jag har även en handledare som hjälper mig när jag inte förstår. Det tycker jag är jättebra.

På vilket sätt har den här extratjänsten skapat värde för dig?

Jag känner att jag betyder mer när jag har ett arbete. Att ha ett arbete upplever jag ger mig högre status i samhället. Jag har kunnat skaffa mig och min familj en lägenhet eftersom jag nu har lön och inte bidrag. Ekonomin har blivit bättre.

Innan jag fick det här jobbet, satt jag mycket hemma. Nu har jag ett jobb att gå till. Jag har även blivit mer aktiv på fritiden och börjat motionera vilket jag inte gjorde förut. Jag har även lärt mig cykla och ska lära mig simma bättre. Jag har fått mycket mer motivation att ta hand om mig själv. Mitt självförtroende har stärkts av jobbet.

Vad har du lärt dig under din tid på Internservice?

Jag har lärt mig en del om svenska lagar. Jag har lärt mig hantera en dator. Jag har lärt mig hur viktigt det är att ta ansvar och hur viktigt det är med sekretess.

Har du fått något intresse av att utbilda dig inom det yrke du har haft under extratjänsten?

Just nu studerar jag gymnasieskolan på SAS (svenska som andraspråk) grund. Jag vill ta körkort. Fast jag trivs här och tycker att mina arbetsuppgifter är roliga, vill jag utbilda mig till undersköterska eller frisör i framtiden.

Nouras chef heter Mimmi. Mimmi är planerings- och internservicechef på Vallentuna kommun. Här delar Mimmi med sig av sin upplevelse av att ta emot en extratjänst.

Vad fick dig att anmäla intresse för att ta emot en extratjänst?

Det känns som en självklar del i mitt uppdrag att som chef på Vallentuna kommun vara med och bidra till en minskad arbetslöshet. Det ligger också helt i linje med kommunens vision "att få människor att växa". Just att få människor att utvecklas och växa är också vad jag personligen tycker är den bästa delen med rollen som chef. Sen är det ju också fantastiskt roligt att vara med på Nouras utvecklingsresa.

På vilket sätt har Noura skapat värde för dig och din arbetsplats?

Noura är en uppskattad medarbetare och har fått en naturlig plats hos oss på Internservice. Hon är en omtänksam och nyfiken tjej som bara på några månader har utvecklats både i sitt språk och socialt. Det är med glädje som hon tar sig an nya utmaningar och arbetsuppgifter. Vi är väldigt stolta och glada över hennes framsteg och det känns väldigt fint att få dela det med henne.

Någonting gick fel

Ditt meddelande har nu skickats