Start / Omsorg och hjälp / Nyheter omsorg och hjälp / Uppskattade videosamtal hålls på kommunens äldreboenden

Uppskattade videosamtal hålls på kommunens äldreboenden

När coronapandemin hade brutit ut och regeringen infört totalt besöksförbud på landets äldreboenden, fanns det inte många alternativ kvar för anhöriga att få kontakt med sina närstående. Telefonkontakten blev tätare och Korallen och Väsbygården använde den tekniska utrustning som de hade tillgång till. För att förstärka det nya digitala sättet att umgås på har verksamheterna sedan en dryg månad tillbaka även köpt in nya läsplattor för att anhöriga ska kunna videoprata med de boende.

Glada vinkningar och en tacksamhet att få se personen man pratar med. Sedan Korallen och Väsbygården har erbjudit möjligheten till videosamtal har det visat sig att väldigt många uppskattar de digitala träffarna. Personalen stöttar med att starta videosamtalet, och de har även tagit fram manualer som ska hjälpa anhöriga med tekniken.

– För våra boende har det varit fantastiskt att få se hela familjen, att faktiskt kunna se dem de har ett samtal med. Kroppsspråket säger också mycket och det är lättare att läsa in vad den andre menar jämfört med att bara höra personens röst. Videosamtalen har gett många glädjetårar, säger Annika Malmros Borell, administratör på Korallens vårdboende.

På Väsbygården har läsplattorna börjat introduceras för de boende, och planen är att allt fler ska kunna ha videosamtal med sina anhöriga.

– De boende som hittills har använt sig av läsplattorna har uppskattat möjligheten väldigt mycket, berättar Maria Andersson, enhetschef på Väsbygården.

Anhöriga som bor långt bort har också visat uppskattning att de kan videoprata med sina närstående, eftersom möjligheten till fysiska träffar är ännu mindre för dem.

– Videosamtalen är definitivt ett bra komplement i den situation som vi befinner oss i, och vi kommer absolut fortsätta med det även när coronapandemin är över, avslutar Annika Malmros Borell.

Någonting gick fel

Ditt meddelande har nu skickats