Start / Omsorg och hjälp / Nyheter omsorg och hjälp / Vi uppmärksammar 112-dagen – numret att ringa för att få hjälp i en akut nödsituation

Vi uppmärksammar 112-dagen – numret att ringa för att få hjälp i en akut nödsituation

Brandman, polis och en representant från Vallentuna kommun

Den 11 februari, 112-dagen, vill Vallentuna kommun passa på att lyfta fram två av våra viktiga samarbetspartners, Polisen och Storstockholms brandförsvar. De aktörerna skapar, tillsammans med kommunen, forumet Tryggare Vallentuna, som i samverkan ska arbeta för kommuninvånarnas trygghet och säkerhet.

Vi passade på att prata med kommunpolis Stefan och Caroline, enhetschef på Storstockholms brandförsvar om deras arbete och om de kunde dela med sig av några tips på hur man kan prata med barn om 112.

– Det är viktigt att bygga upp en positiv relation till våra blåljusmyndigheter tidigt, samtidigt som man vill undvika att 112 används i onödan, berättar Caroline. Om jag skulle prata med lite mindre barn skulle jag säga att polis, ambulans och brandkår är samhällets superhjältar. De kommer och hjälper till när det har hänt något riktigt farligt, som till exempel en trafikolycka, en brand eller om någon riskerar att dö.

– Hur man väljer att berätta om en viss händelse bidrar också till bilden av våra yrken, berättar Stefan. Låt oss säga att du som förälder får böter för fortkörning. Då kan du förklara det som en säkerhetsåtgärd för barnen, snarare än att det är en bestraffning. Något som jag som polis ofta råkat ut för när jag fotpatrullerat och mött en barnfamilj är att någon av föräldrarna säger till barnen: "Där är polisen, akta er så de inte kommer och tar er." fortsätter Stefan. Även om det sägs på skoj kan kommentarer som den få konsekvenser om det skulle hända en olycka eller att ett barn försvinner och inte hittar hem. För föräldern har förstärkt att poliser är farliga och kommer ta barnen istället för att de alltid kommer att få hjälp av oss om de hamnar i tråkiga eller läskiga situationer.

Under våren kommer elever i förskoleklass och årskurs 5 få besöka brandstationen och ges en grundläggande brandutbildning med start våren 2022. Detta är en del av den samverkan som sker inom Tryggare Vallentuna med syfte att främja goda förutsättningar för barn och unga.

– Många kan även efter dessa utbildningar ramsan "112-lätt att slå", säger Caroline.

Fredag den 11 februari 2022 mellan klockan 13-15 kommer det finnas möjlighet att träffa kommunpolis Stefan och trygghets- och folkhälsosamordnare Therese i Vallentuna centrum för att prata kring kommunens och polisens arbete med trygghet och säkerhet.

– Vi vill gärna veta vad invånarna tycker och tänker om tryggheten i Vallentuna så vi kan rikta våra insatser rätt. Även fältare kommer finnas med oss i under eftermiddagen, och vid möjlighet även brandkåren om de inte är ute på larm. Så det vore trevligt om man ville komma förbi och prata en stund med oss, hälsar kommunens trygghets- och folkhälsosamordnare Therese. 

På bilden ser du Kommunpolis Södra Roslagen Stefan Dahlgren, enhetschef på Storstockholms brandförsvar Caroline Jansson, trygghets- och folkhälsosamordnare Therese Eriksson, Vallentuna kommun.

Någonting gick fel

Ditt meddelande har nu skickats