Start / Omsorg och hjälp / Trygg och säker / Trygghetsfrämjande arbete / Du som vårdnadshavare är viktig!

Du som vårdnadshavare är viktig!

Du som vårdnadshavare och nära vuxen är det viktigaste i ditt barns och tonårings liv. Er relation ger barnet möjlighet att uttrycka sig, känna sig betydelsefull, lär barnet hur man är mot andra människor samt att det finns gränser och regler att följa i livet. På denna sida hittar du tips och råd som kan bidra till att ge ditt barn de bästa förutsättningarna för att vara må bra, utvecklas och känna sig trygg. 

Om du är orolig, har frågor eller funderingar kring ditt barn tveka inte att höra av dig. Kontaktuppgifter till Socialtjänstens mottagningstelefonen hittar du längre ned på den här sidan.

Råd till dig som vårdnadshavare

Umgås

Barn som kan prata om känslor mår bättre. Försök prata om allt möjligt i vardagen med ditt barn, då blir det naturligt, och odramatiskt, att prata om lite svårare grejer som alkohol, narkotika, sex. Förtroende vinner du bäst genom att lyssna och visa intresse för ditt barns resonemang. Det är oftast lättare att prata om saker samtidigt som man gör någonting tillsammans, som exempelvis att laga mat, träna ihop, ta en promenad eller något annat. Ta dig tid att lyssna när ditt barn vill prata med dig och försök fokusera på saker som fungerar bra när ni umgås.

Var närvarande

Din närvaro och ditt engagemang gör det lättare för din tonåring att vända sig till dig om det uppstår problem. Var tydlig och tala om att ovasett vad som händer så finns du där. Gör ditt barn delaktig i beslut och skapa gemensamma överenskommelser, till exempel vilken tid den ska vara hemma.

Ett annat sätt att vara närvarande är att du och andra föräldrar tar en promenad i ert närområde under de tider era barn är ute. Att ni vuxna rör er utomhus och har kontakt med varandra ger en trygghet till ungdomarna. Vill du delta i kommunens organiserade nattvandring - kontakta faltgruppen@vallentuna.se

Var tydlig och uppmärksam

Var tydlig med att du förväntar dig att ditt barn inte använder alkohol, tobak eller narkotika. Då är det lättare för ditt barn att göra vad som bestämts. Var nyfiken och håll dig gärna vaken tills ditt barn kommer hem. Sitt gärna uppe och prata en stund.

Var uppmärksam på vad ditt barn gör på sociala medier, håll dig uppdaterad och var intresserad av hur de olika kanalerna funkar och används. Sätt gränser och var tydlig även där med vad som är okej eller inte.

Visa intresse

Visa intresse för ditt barn så att barnen ser det, ta dig tid och var aktivt lyssnande. Var även intresserad av var ditt barn befinner sig och vad denne gör. Ha gärna kontakt med föräldrarna till ditt barns kompisar. Att ni är flera föräldrar som har samma regler ökar tryggheten för dig och ditt barn. Det kan även vara skönt att veta vad som gäller i andra familjer när argumentet "alla andra får" dyker upp.

Visa att du bryr dig

Berätta att du bryr dig om din tonåring och att du faktiskt är orolig emellanåt. Förklara gärna vad du är rädd ska hända. Som tonåring så mår man faktiskt alltid bra av att höra att ens föräldrar engagerar sig och bryr sig om. Ert barn ska veta att de alltid kan ringa er och att ni ser till att de kommer hem på ett tryggt och säkert sätt.

Du är en viktig förebild

Kom ihåg att du är den främsta förebilden för ditt barn. Du som vårdnadshavare har stor betydelse, även om det inte alltid upplevs så. Släpp aldrig taget när ditt barn är jobbigt, fortsätt visa att du bryr dig. Som vuxen kan du alltid göra skillnad, glöm inte det!

Föräldraskolan

Föräldraskolan är ett material som polisen tagit fram i syfte att öka vuxnas medvetenhet och kunskap om narkotikabruk bland unga.

Mer om föräldraskolan

Två poliser samtalar med en ungdom framför kulturhuset

Mottagningstelefon

Barn- och familjeenheten

Vår mottagningstelefon bemannas av erfarna socialsekreterare och telefontider är:

måndag - torsdag kl. 9-12 och 13-16
fredag kl. 9-12 och 13-14.

Vår mottagningstelefon når du via kommunens kontaktcenter, tel. 08-587 850 00

Behöver du akut hjälp, ring 112. Kvällar och helger kan du kontakta socialjouren.

Fältgruppen Vallentuna

E-post 
faltgruppen@vallentuna.se

Telefon
070-242 88 81 (endast vissa kvällar och helger)

Någonting gick fel

Ditt meddelande har nu skickats