Start / Omsorg och hjälp / Familj, barn och ungdom / Öppenvården / Öppenvården vuxen / Seminarium om våld i nära relation och hedersrelaterat våld och förtryck

Seminarium om våld i nära relation och hedersrelaterat våld och förtryck

Vad ska du göra om du misstänker att någon i din närhet blir utsatt för våld? Hur kan du stötta ett barn eller vuxen med frågor eller erfarenhet av våld i en nära relation? Nu finns möjlighet att boka vårt kostnadsfria seminarium "Vad är våld i nära relation och hur kan våld förebyggas och förhindras?" Seminariet leds av Christer Wennerström, våld i nära relationssamordnare på Vallentuna kommun.

Vem kan boka seminariet?

Seminariet passar för föreningar, ideella organisationer eller grupper som i sin verksamhet vill sprida kunskap om våld i nära relation och att alla kan göra en insats. Kunskapen kan bland annat vara värdefull för aktivitets- och idrottsledare som i sin verksamhet träffar många barn och vuxna. Det är även viktig kunskap för exempelvis skolpersonal, fritidspersonal eller personal inom äldreomsorgen.

Seminariet ger övergripande information om ämnet våld i nära relation och vänder sig i första hand till personer med begränsad erfarenhet inom området.

Innehåll i seminariet

Vi varvar presentation med gruppdiskussioner och berör bland annat frågorna:

  • Våld i nära relation är inte bara fysiskt våld, vilket annat våld förekommer?
  • Varför är våld i nära relation ett samhällsproblem som mer eller mindre berör alla?
  • Hur kan du, både som privatperson eller i förenings- eller yrkeslivet stötta någon som är utsatt?
  • Varför lämnar inte alltid den våldsutsatta relationen?
  • Var finns hjälp för våldsutsatta, och var finns hjälp för våldsförövare?
  • Vad kännetecknar hedersrelaterat våld och förtryck?
  • Vad är särskilt viktigt att tänka på när det gäller hedersrelaterade frågor?

Seminariet belyser vikten av att agera och hantera den här typen av frågor och att alla kan göra en insats. Det kanske rör din granne, en kompis, kollegan, någon i laget. Det kanske rör dig.

Tid

Seminariet är ca 2,5h beroende på hur mycket diskussionstid som ska avsättas. Det finns möjlighet att korta ned seminariet något vid behov.

Lokal

Du kan välja om du vill att vi håller seminariet i Öppenvårdens lokaler på Fabriksvägen 1a eller om du själv vill boka en lokal inom Vallentuna, och själv stå för eventuella kostnader för lokal. Möjlighet att visa bildspel/Powerpoint via laptop är ett krav.

Gruppstorlek

Vi rekommenderar 7-15 deltagare för att skapa delaktighet och möjliggöra diskussioner på bästa sätt. Vi genomför inte seminariet med färre än 4 deltagare.

Föredragshållare

Foto på Christer WennerströmGruppseminariet leds av Christer Wennerström. Christer är samordnare för Vallentuna kommuns förebyggande arbete med våld i nära relation och verksam inom socialförvaltningens öppenvård.

Christer har varit engagerad i och arbetat med frågor om våld i nära relation sedan 2012. Han har bland annat tidigare erfarenhet av att arbeta våldsförebyggande med kriminalvårdsklienter.

Så bokar du vårt seminarium om våld i nära relation

Vill du veta mer om vårt seminarium, ställa frågor eller anmäla intresse hör du av dig till Christer Wennerström via mejl: christer.wennerstrom@vallentuna.se.

 

Någonting gick fel

Ditt meddelande har nu skickats