Start / Förskola och skola / Grundskola och fritidshem / Grundskolor i kommunen / Grundskolor i nordöstra Vallentuna / Karbyskolan / Nyheter / ExplorEat och Karbyskolan uppmärksammas på Sweden Innovation Days i Dubai

ExplorEat och Karbyskolan uppmärksammas på Sweden Innovation Days i Dubai

Fyra kommuner, däribland Vallentuna, är utvalda och kommer vara utvecklingsmiljöer i ett unikt projekt för att skapa framtidens hållbara skolmåltidssystem, Ett nytt recept för skolmåltiden.

Vårt arbete i Ett nytt recept för skolmåltider väcker stort intresse internationellt! I projektet samarbetar myndigheter och kommuner för att alla elever ska få äta skolmat som är bra för både hälsan och planeten och för att involvera barn och unga i omställningen till ett mer hållbart samhälle.

Vallentuna har två fokusområden eller även kallade hävstänger i detta projekt. Det kallas för hävstänger för att genom att utveckla dessa områden påverkas även andra delar i systemet. Den första hävstången är att skapa en koppling mellan skolmåltiden och skolans pedagogiska uppdrag. Detta görs genom projektet ExplorEat. Det andra fokusområdet handlar om upphandling och inköp av hållbara livsmedel, där Vallentunas idé är en matmarknad där lokala leverantörer och producenter kan sälja sina varor till de kommunala storkök. Denna idé kallas Vallentunas Matmarknad.

Projektet har presenterats på FN:s toppmöte för ett hållbart livsmedelssystem, Food Systems Summit. Under Sweden Innovation Days, i samband med världsutställningen i Dubai, var vårt projekt ett av få som visades upp med en egen film. 5000 personer från mer än 90 länder deltog. Snacka om häftig spridning!

Här nedan kan du se Vinnovas film som visades på Sweden Innovation Days, där ExplorEat på Karbyskolan och andra delar av projektet. Du kan även läsa mer om projektet Ett nytt recept för skolmåltider presenteras.

#ettnyttrecept

Någonting gick fel

Ditt meddelande har nu skickats