Femteklassare lanserar boken ”Den bortglömda skolan”

För tredje läsåret lanserade femmorna på Rosendalsskolan den 20 maj sin egenförfattade bok. "Den bortglömda skolan" är årets titel och berättelsen är bland annat påverkad av elevernas tankar om coronapandemin.
– Boken blir till viss del en historisk samhällsskildring av hela den situation vi befinner oss i, berättar Anne Dahlin, mentor för klass 5b på Rosendalsskolan.

Det var i februari i år som de tre parallella femmorna på Rosendalsskolan fick i uppgift att skriva en bok tillsammans. Genom att delas in i grupper om två-fem elever har de under projektets gång fått lära sig mer om samarbete, att våga ge feedback och hitta den röda tråden i en berättelse. Men framför allt har de fått känna på hur det är att göra något på riktigt. Anne Dahlin, som även är svensk- och engelsklärare, hade inför projektet arbetat fram ett tema ihop med två andra svensklärare, Lina Petersson och John Ragnarsson, och med författaren Anna Skarin. Temat för boken blev Den bortglömda skolan för att lärarna ville skapa en mystik i berättelsen.

– Anna Skarin har varit vår samarbetspartner i alla våra tre bokprojekt. Det är genom henne som boken kan tryckas av ett förlag och hon inspirerar oss genom att ta fram en grundberättelse som eleverna sedan får utgå ifrån. Men aldrig kunde vi ana att årets tema skulle få en sådan vändning som i samband med coronapandemin, berättar Anne Dahlin.

Under våren har även fler lärare i arbetslaget involverats eftersom Rosendalsskolans personal på grund av pandemin också drabbades av sjukfrånvaro under projektets gång. En lärare som starkt engagerat sig i projektet är bildläraren Leonardo Vidal. Han har bland annat arbetat med eleverna med både foto och film utifrån bokens tema.

– Leonardos arbete har varit väldigt uppskattat bland eleverna. Han har också tillsammans med Anna Skarin valt ut framsidan till boken. Baksidan är målad i akvarell av en av våra författarelever, Alva Lindgren. Eleverna har verkligen gjort ett fantastiskt arbete från början till slut. Vi är jättestolta över dem, och vi hoppas att de känner stolthet över deras verk, avslutar Anne Dahlin.

Är du intresserad av boken? "Den bortglömda skolan" finns att då beställa via rosendalsskolan@vallentuna.se. Den kommer också finnas tillgänglig att läsa på Vallentunas bibliotek.

Någonting gick fel

Ditt meddelande har nu skickats