Release av "Bli en av oss

I år släpptes den femte boken skrivna av elever på Rosendalsskolan! Årets bok "Bli en av oss" är en mäktig bok, om kampen mellan det ljusa och det mörka, det goda mot det onda,  är den femte i ordningen. Det var jättekul att få jobba tillsammans med superläraren Jenny Helsing igen och i år även med hennes superkollega Gustav Eriksson.

I går var det en boklansering som var mycket mer än en lanseringsfest - för eleverna har inte bara skrivit noveller, utan de hade även spelat in reklamfilmer som gestaltade sina berättelser och framträdde med dansnummer. Tillsammans med bildläraren Leonardo Vidal har bokprojektet utvecklats till ett multidisciplinärt äventyr som får mig att önska att jag var 15 igen.

Det otroligt kloka öppningstalet som skrivits och hölls av en av eleverna hade platsat i precis vilket sammanhang som helst. "Jag blev rörd", sa formgivare Emma Young, och jag kan bara hålla med.

Jäklar vad jag önskar dessa fina ungdomar möjligheten att leva lyckliga liv där deras talanger får komma till uttryck, och där de känner meningsfullhet. Och så fint att få vara med på ett hörn i en skolmiljö som utstrålar så mycket kärlek till eleverna och tro på deras förmåga.

Efter att ha läst alla noveller skrev jag den här texten till baksidan av boken:

Önskan att tillhöra är något djupt mänskligt, och det är något vi alla behöver förhålla oss till. Vi människor behöver varandra, och påverkas på djupet av upplevelsen av känslan att tillhöra, eller att inte göra det.

Men det finns också sammanhang som vi inte vill vara en del av. Och det kan krävas stort mod att kliva ur en gemenskap som inte längre passar oss, eller där våra värderingar sätter stopp. Priset för att vara en del av en grupp kan vara allt för högt – ingen vill till exempel bli en zombie ...

I den här novellsamlingen visar eleverna i årskurs åtta på Rosendalsskolan i Vallentuna prov på stor fantasi, empati och reflektionskraft. Det är egenskaper som är användbara för individen i yrkeslivet, men också viktiga för världen.

 

https://www.instagram.com/tv/CdJDzsqIC_6/?utm_source=ig_web_copy_link

Någonting gick fel

Ditt meddelande har nu skickats