Start / Bygga, bo och miljö / Avfall och återvinning

Avfall och återvinning

Kommunen ansvarar för att du ska kunna göra dig av med ditt hushållsavfall på ett enkelt och miljövänligt sätt. Avfall som har sorterats på rätt sätt kan återanvändas och bli en värdefull resurs. 

De flesta hushåll i Vallentuna bor i småhus och får hämtning av sina hushållssopor varannan vecka. Sophämtningen i Vallentuna kommun utförs av kommunens entreprenör. I avfallstaxan kan du läsa mer om vad som ingår i ditt abonnemang. Du hittar taxan under "Avgifter, regler och abonnemang nedan."

På återvinningscentralerna i Löt och Hagby kan privatpersoner kostnadsfritt lämna grovsopor, farligt avfall, vitvaror, trädgårdsavfall och elektronikskrot. 

Det finns även flera återvinningsstationer där du kan lämna förpackningar och tidningar. 

Nya entreprenörer för sop- och slamhämtning i oktober 2021

Från oktober 2021 har vi fått två nya entreprenörer för avfallshämtning i kommunen. I samband med detta kan det till en början förekomma förseningar. Vi ber om ursäkt för eventuella besvär. Anmälan om utebliven hämtning anmäls till entreprenören.

Håll dig uppdaterad om renhållningsfrågor som till exempel driftstörningar och nyheter i kommunen, genom att ladda ner Vallentuna avfallsapp. Du hittar avfallsappen finns där appar finns.  

PreZero Recycling AB

Tar över hämtningen av hushållssopor, trädgårdsavfall och latrin. Ditt abonnemang överförs automatiskt och löper på som tidigare.

Kundtjänst nås på: Telefon 08-519 333 00 

E-post: vallentuna.se@prezero.com

Recover Industriservice AB

Hämtar slam, fett från fettavskiljare och pumpbart matavfall.

Kundtjänst nås på: Telefon 010-143 00 62

E-post: vallentuna@recover.se

Obligatorisk matavfallsinsamling för boende i småhus

Efter sommaren 2021 blir det obligatoriskt för småhushåll att sortera sitt matavfall. Tack vare att du sorterar ut ditt matavfall bidrar du på ett enkelt sätt till en bättre miljö! Här kan du läsa mer om vad det innebär för dig som boende i småhus.

Obligatorisk matavfallsinsamling

Bananskal i formen av ett hjärta

E-tjänster

I e-tjänsterna för miljö och hälsa kan du som privatperson eller företagare ansöka och anmäla dina tänkta ärenden. I e-tjänsten kan du även se dina pågående ärenden. Du loggar in med din e-legitimation.

Någonting gick fel

Ditt meddelande har nu skickats