Slam och fett

Har du en enskild avloppsanläggning eller fettavskiljare? Då är det obligatoriskt att tömma den minst en gång per år.

Slam

Slam är en del av hushållsavfallet och ska hämtas av kommunens entreprenör Ragn-Sells Kommunpartner AB. Avloppsslam hämtas efter särskild överenskommelse, dock minst en gång om året.

Kommunens entreprenör Ragn-Sells Kommunpartner AB informerar alla abonnenter när det är dags för den obligatoriska tömningen. De lämnar också ut en skylt märkt "slam" som ska sättas upp vid anläggningen när det är dags för tömning. Saknar du en sådan skylt kan du beställa en från Ragn-Sells Kommunpartner, du når deras kundtjänst på tfn: 010-7232323.

Behöver du fler tömningar under året, till exempel om du har ett slutet system/sluten tank, kan du beställa regelbunden tömning av Ragn-Sells.

Vid behov av jourtömning, ring Ragn-Sells på tfn: 0771-166 177.

Fettavfall

Inom restaurang, gatukök och storkök blir det en hel del fettavfall. Varje år hamnar stora mängder matolja i avloppet vilket ställer till stora problem med bland annat stopp. Därför behöver du både en fettunna och en fettavskiljare. Fettunnan tar hand om fettet från till exempel en fritös. En fettavskiljare tar upp det fett som kommer ut med avloppsvattnet, till exempel med diskvattnet.

Från verksamheter ska fettavfall från fettavskiljare hämtas minst fyra gånger per år. Fettavskiljare ska vara typgodkänd enligt Europanorm 1825 (EN 1825), den ska skötas noga och underhållas genom fastighetsinnehavares eller nyttjanderättshavares försorg.

Fettavfall för privatpersoner

Fett i avloppet täpper till och orsakar stopp i avloppsledningar, problem i pumpstationer och leder till onödiga kostnader. Hjälp till att minska mängden fett i avloppet, genom att:

• Torka ur stekpannan, kastrullen och ugnsformen med papper när du har lagat mat. Släng pappret i påsen för matavfall eller i soporna.
• Samla upp frityrolja när du har friterat.
• Samla upp matolja från exempelvis burkar med soltorkade tomater eller tonfisk.
• Häll den överblivna oljan i en liten plastflaska. Använd gärna en så kallad miljötratt så blir det enkelt att hälla över. Flaskan kan sedan lämnas in för återvinning eller slängas i soporna.

Miljötrattar kan hämtas hos Kontaktcenter i Kulturhuset på Allévägen 1 i centrala Vallentuna. Är ni en bostadsrättsförening som vill dela ut ett större antal miljötrattar till era medlemmar så kan ni mejla en beställning till kommun@vallentuna.se.

Någonting gick fel

Ditt meddelande har nu skickats