Skräpplockardagarna

Vallentuna är en Håll Sverige Rent-kommun! Vi arbetar aktivt för en skräpfri kommun, som en del av kommunens miljöarbete. En viktig del i det är de årliga Skräpplockardagarna.

Skräpplockardagarna är Håll Sverige Rents kampanj där barn och unga lär sig om nedskräpning och plockar skräp tillsammans. Runt om i landet plockar förskolor, skolor, föreningar, företag och privatpersoner skräp - både för att göra sin närmiljö lite finare och för att visa att nedskräpning inte är okej.

Förra året deltog över 712 520 skräphjältar runtom i hela landet! 

 

Anmälan och tider

Alla är välkomna att anmäla sig till Skräpplockardagarna via hsr.se/skrapplockardagarna. Sista dag att anmäla sig är 31 maj 2021.

I Vallentuna satsar vi på skräpplockning vecka 16 och 17! Onsdagen 21 april har föreningslivet en särskild skräpplockardag. Det går såklart bra att plocka skräp senare (eller tidigare) än det också, bara man har anmält sig och beställt påsar senast 31 maj.

Skräpplockarmaterial

Förskolor, skolor och barn- eller ungdomsföreningar beställer skräpplockarpåsar och säckar via Håll Sverige Rents efter anmälan. Materialet är kostnadsfritt.

OBS! Leveranstiden ligger på 5-10 dagar så tänk på att beställa i god tid innan ni ska plocka. Materialet levereras till er så det viktigt att det finns någon på plats som kan ta emot leveransen när den kommer.

Vallentuna kommun skickar ut handskar till anmälda skolor och förskolor.

Håll Sverige Rent har också digitalt pedagogiskt material så att barnen kan lära sig mer om nedskräpningens konsekvenser och lösningar på ett lekfullt sätt anpassat efter barnens ålder.

Samtliga deltagare kan också använda skräpplockarappen Skrappen och registrera sin skräpplockning. Skrappen finns för både iPhone- och Androidmobiler.

Så här gör ni med det plockade skräpet

Sortera och återvinn gärna förpackningar av papper, glas, metall och plast. Verksamheter som i ett pedagogiskt syfte vill lägga förpackningar och tidningar i FTI:s behållare får göra det.

Det material som inte går att sortera kan ni lägga i era sopkärl för brännbart avfall.

Om ni samlar mycket skräp som inte får plats i era kärl så samlar ni det i en säck och mejlar kommun@vallentuna.se så ordnar vi hämtning. Ange gärna Skräpplockning i rubriken.

Hör även av er till kommunen om ni skulle hitta farligt avfall eller stora grejer som ni inte kan ta med er. Fota och felanmäl gärna direkt i kommunens app för felanmälan eller via webben. Där kan ni registrera på karta var avfallet ligger. Ni kan även höra av er till kommunens kontaktcenter på telefon 08-5878 5000 eller e-post kommun@vallentuna.se.

Tävling och belöning

Delta i Håll Sverige Rents tävling och designa världens bästa papperskorg. Här finns information om Håll Sverige Rents tävling. Och kom med i Vallentuna kommuns egen tävling om VALLENTUNAS BÄSTA PAPPERSKORG! Fota eller scanna ett bidrag per skola eller förskola och mejla till kommun@vallentuna.se. Märk mejlet TÄVLING SKRÄPPLOCKARDAGARNA.

Tävlingsbidragen kommer ställas ut på vernissage innan vinnande skola och förskola utses. Vallentuna kommun kommer även ordna hemlig belöning till skolor och förskolor som är med och skräpplockar...

 

Miljöstrateg

Ann Wahlström

E-post
ann.wahlstrom@vallentuna.se

Telefon
08-587 863 72

Maria Sundesten

Renhållningshandläggare

E-post
maria.sundesten@vallentuna.se

Telefon
08-587 848 44

Någonting gick fel

Ditt meddelande har nu skickats