Start / Bygga, bo och miljö / Avfall och återvinning / Skräpplockardagarna 2024

Barnens skräpplockardagar

Logotyp Håll Sverige RentVallentuna är en Håll Sverige Rent-kommun! Vi arbetar aktivt för en skräpfri kommun, som en del av kommunens miljöarbete. En viktig del i det är de årliga Skräpplockardagarna.

Skräpplockardagarna är Håll Sverige Rents kampanj där barn och unga lär sig om nedskräpning och plockar skräp tillsammans. Runt om i landet plockar förskolor, skolor, föreningar, företag och privatpersoner skräp - både för att göra sin närmiljö lite finare och för att visa att nedskräpning inte är okej.

Anmälan och tider

Anmälan till Skräpplockardagarna är öppen fram till 26 maj. För Vallentuna gäller perioden vecka 18 och 19. Om ni inte vill/kan plocka under Vallentunas skräpplockarveckor, är det möjligt att plocka själv under en annan tid. Länk till anmälan finns i rutorna här nedan. 

Skräpplockarmaterial

I år skickar Håll Sverige Rent inte ut något material.

Sopsäckar och handskar tillhandahålles av Kontaktcenter i Vallentuna kulturhus efter påskhelgen. Uppmana dock gärna skolbarnen att ta med påsar som annars skulle slängas! Kanske de kan få göra nytta igen?

Håll Sverige Rent har också digitalt pedagogiskt material så att barnen kan lära sig mer om nedskräpningens konsekvenser och lösningar på ett lekfullt sätt anpassat efter barnens ålder. Länk till materialet finns här: https://skraplabbet.se/

Så här gör ni med det plockade skräpet

Sortera och återvinn förpackningar av papper, glas, metall och plast i så stor utsträckning som det går. Verksamheter som i ett pedagogiskt syfte vill lägga förpackningar och tidningar i kommunens behållare får göra det i centrum eller annan anvisad plats.

Det material som inte går att sortera kan ni lägga i era sopkärl för brännbart avfall.

Om ni samlar mycket skräp som inte får plats i era sopkärl ber vi er att samla avfallet i större säckar. Ställ säckarna på en plats som är lättåtkomlig för upphämtning av lastbil. Ta ett kort på skräpet och beskriv gärna vad avfallet innehåller så blir det lättare för oss att förbereda upphämtning av säckar. Maila till kommunens kontaktcenter på kommun@vallentuna.se och be att avfallet tas omhand av gatu- och parkavdelningen. Ange "Skräpplockning" i rubriken.

Hör även av er till kommunen om ni skulle hitta farligt avfall eller stora grejer som ni inte kan ta med er. Fota och felanmäl gärna direkt i kommunens app för felanmälan eller via webben. Där kan ni registrera på karta var avfallet ligger. Ni kan även höra av er till kommunens kontaktcenter på telefon 08-587 850 00 eller e-post kommun@vallentuna.se.

Kan jag som privatperson delta på någon arrangerad skräpplockardag?

Häng med och plocka skräp på Håll Sveriges Rent-dagen den 21 september! Mer information kommer.

Någonting gick fel

Ditt meddelande har nu skickats