Barnens skräpplockardagar 2022

Logotyp Håll Sverige RentVallentuna är en Håll Sverige Rent-kommun! Vi arbetar aktivt för en skräpfri kommun, som en del av kommunens miljöarbete. En viktig del i det är de årliga Skräpplockardagarna.

Skräpplockardagarna är Håll Sverige Rents kampanj där barn och unga lär sig om nedskräpning och plockar skräp tillsammans. Runt om i landet plockar förskolor, skolor, föreningar, företag och privatpersoner skräp - både för att göra sin närmiljö lite finare och för att visa att nedskräpning inte är okej.

Förra året deltog 819 668 skräphjältar runtom i hela landet! 

Anmälan och tider

Anmälan till Skräpplockardagarna öppnar 1 mars. För Vallentuna gäller perioden vecka 18 och 19. Om ni inte vill/kan plocka under Vallentunas skräpplockarveckor, är det möjligt att plocka själv under en annan tid. Sista anmälningsdag till skräpplockardagarna är den 22 april.

Skräpplockarmaterial

Förskolor, skolor och barn- eller ungdomsföreningar beställer skräpplockarpåsar och säckar via Håll Sverige Rents efter anmälan. Materialet är kostnadsfritt. Handskar tillhandahålles av Kontaktcenter i Vallentuna kulturhus från och med vecka 17.

OBS! Leveranstiden ligger på 5-10 dagar så tänk på att beställa i god tid innan ni ska plocka. Materialet levereras till er så det viktigt att det finns någon på plats som kan ta emot leveransen när den kommer.

Håll Sverige Rent har också digitalt pedagogiskt material så att barnen kan lära sig mer om nedskräpningens konsekvenser och lösningar på ett lekfullt sätt anpassat efter barnens ålder.

Samtliga deltagare kan också använda skräpplockarappen Skrappen och registrera sin skräpplockning. Skrappen finns för både iPhone- och Androidmobiler.

Så här gör ni med det plockade skräpet

Sortera och återvinn gärna förpackningar av papper, glas, metall och plast. Verksamheter som i ett pedagogiskt syfte vill lägga förpackningar och tidningar i FTI:s behållare får göra det.

Det material som inte går att sortera kan ni lägga i era sopkärl för brännbart avfall.

Om ni samlar mycket skräp som inte får plats i era kärl så samlar ni det i en säck och mejlar kommun@vallentuna.se så ordnar vi hämtning. Ange gärna Skräpplockning i rubriken.

Hör även av er till kommunen om ni skulle hitta farligt avfall eller stora grejer som ni inte kan ta med er. Fota och felanmäl gärna direkt i kommunens app för felanmälan eller via webben. Där kan ni registrera på karta var avfallet ligger. Ni kan även höra av er till kommunens kontaktcenter på telefon 08-5878 5000 eller e-post kommun@vallentuna.se.

Kan jag som privatperson delta på någon arrangerad skräpplockardag?

Förutom att plocka skräp i din omgivning och ditt närområde kan du som privatperson även delta i någon av Håll Sveriges Rents skräpplockaraktiviteter. Läs mer om aktiviteterna och anmäl er på deras webbsida.

Miljöstrateg

Ann Wahlström

E-post
ann.wahlstrom@vallentuna.se

Telefon
08-587 863 72

Maria Sundesten

Renhållningshandläggare

E-post
maria.sundesten@vallentuna.se

Telefon
08-587 848 44

Någonting gick fel

Ditt meddelande har nu skickats