Vallentuna minskar avfallet

Vallentuna kommun har som mål att minska hushållsavfallet från 460 kg till 400 kg per person och år. För att nå målet behöver vi din hjälp. Är du med?

Här nedan har vi samlat massor av tips på vad du kan göra för att minska ditt avfall, bland annat att lämna in dina gamla möbler och kläder till återbruk, tacka nej till reklam och lämna din gamla elektronikprodukt till butiken när du köper en ny.

Förebygg avfall

De flesta av dagens miljöproblem kan kopplas till de material och resurser som vi använder. Att förebygga att avfall uppstår, t.ex. genom att helt avstå från ett onödigt inköp, minskar du din klimat- och miljöpåverkan på flera sätt. Men även när du köper saker, så finns det flera saker som du kan göra för att förebygga avfall. Ett sätt är att välja produkter som kan användas flera gånger istället för en gång. Genom att minska avfallet kan kostnaderna för både sophämtning och inköp minskas. Du slipper dessutom förvara, hantera och transportera förpackningar som ska pantas eller källsorteras. Så förutom att bidra till en bättre miljö, så sparar du både tid och pengar. Bra va?

Exempel på hur du kan förebygga avfall, och samtidigt spara pengar

 • Välj bort både oadresserad och adresserad reklam, hos Hallå konsument kan du läsa hur du gör.
 • Välj kranvatten istället för vatten på flaska.
 • Använd flergångskasse när du handlar.
 • Köp take awaykaffe med din egen flergångsmugg.
 • Välj flergångslåda eller ta med dig egen matlåda när du köper hämtmat.
 • Köp begagnat, till exempel kläder, möbler, leksaker med mera. I Vallentuna finns flera second hand-butiker, läs mer via länken nedan.
 • Använd ärvda saker och dela saker med varandra.
 • Välj autogiro eller e-faktura istället för pappersfaktura. Förutom att du kan slippa onödiga fakturaavgifter behöver du inte tänka på att betala räkningarna i tid och kan undvika tråkiga förseningsavgifter. 
 • Välj digitalt kvitton istället för papperskvitton.
 • Använd disktrasa eller slaskskrapa istället för papper.
 • Låna böcker eller läs böcker på nätet.
 • Använd laddningsbara batterier.
 • Välj bort engångsartiklar hemma eller på restaurangen, som sugrör till exempel.
 • Handla i lösvikt.
 • Använd menskopp istället för bindor och tamponger.
 • Ge bort en upplevelse i stället för en pryl eller kläder.
 • Låna av grannen.
 • Handla på loppis.
 • Byt kläder eller leksaker på kläd-/leksaksbytardagar.

Återanvänd dina produkter

En produkt som fyller en funktion har ett högre värde än bara själva materialet. Därför är det både ekonomiskt och miljömässigt bättre att i första hand återanvända en produkt istället för att återvinna.

Har du hela och rena kläder, möbler, böcker, husgeråd eller andra begagnade saker som du inte längre behöver eller vill ha? Genom att skänka, byta eller sälja dina saker istället för att kasta dem, så kan de komma till nytta för någon annan samtidigt som vi hushåller med jordens resurser.

I Vallentuna kan du lämna in produkter för återbruk på återvinningscentralerna eller någon av secondhand-butikerna i kommunen. Här hittar du information om några olika återbruksverksamheter i Vallentuna:

Human Bridge second hand

Human Bridge har av Läkarmissionen och Erikshjälpen uppdraget att samla in kläder och textilier för biståndssammanhang. Allt material går till biståndsinsatser i fattiga länder. Human Bridge har flera klädinsamlingsbehållare i Vallentuna där de tar emot mjuka gåvor i form av rena kläder, skor och textilier.

MIVA second hand

Vallentuna kommuns butik MIVA second hand tar vara på begagnade kläder och saker, som leksaker, böcker, barn- och vuxenkläder och prylar. MIVA är en del av kommunens dagliga verksamhet dagliga verksamhet är att erbjuda en meningsfull sysselsättning, främja delaktighet i samhället och bidra till personlig utveckling.

Lindra second hand

I Lindras butiker kan du hitta allt från kläder, möbler, husgeråd, böcker till vackra porslinsvaser eller roliga leksaker m.m. Lindra samarbetar med Human Bridge och överskottet går till att samfinansiera projekt som Human Bridge genomför.

Kupan second hand, Röda Korset

Röda Korset säljer och tar emot saker och kläder under deras ordinarie öppettider. Vid inlämning av möbler vänligen ring innan då det är ont om plats.

Återvinningscentral Löt

Löt kan du utan kostnad lämna användbara prylar och textilier till återbruk. Human Bridge har permanenta insamlingsbehållare på Löt. De söndagar som anläggningen är öppen kommer Myrorna med en lastbil och tar emot återbrukbara saker.

Återvinningscentral Hagby

Hagby kan du utan kostnad lämna användbara prylar, cyklar, textilier m.m. till återbruk. På Hagby kan du även "storpanta" i Panta Mera express-maskinen.

Återvinn dina produkter

När ditt avfall lämnas på rätt plats så gör du en insats. Idag slängs mycket avfall i soppåsen som istället kan användas som en resurs och återvinnas till nytt material eller tas hand för att minska miljöbelastningen.

Återvinningscentraler

Du som bor i Vallentuna har tillgång till två återvinningscentraler, där du som privatperson kostnadsfritt kan lämna avfall.

 • Löt återvinningscentral i Vallentuna
 • Hagby återvinningscentral i Täby

Du kan läsa mer om återvinningscentralerna och vilket avfall de tar emot via länken nedan.

Mobil återvinningscentral

Du som har en mindre mängd avfall och inte har tillgång till bil kan använda våra mobila återvinningscentraler. Varannan tisdag kl. 16.30-19.30 och vissa helgdagar kommer den mobila återvinningscentralen till olika platser i Vallentuna kommun. Turlistan för den mobila återvinningscentralen hittar du via länken nedan.

På den mobila återvinningscentralen kan du lämna samma slags avfall som på en fast återvinningscentral, men närmare din bostad. Det finns personal på plats som kan hjälpa dig med sorteringen. Du kan lämna cirka en kubikmeter avfall.

Återvinningsstationer

Att sortera ut förpackningar och tidningar från ditt hushållsavfall är ett enkelt sätt att göra en insats för miljön.

Förpackningar och tidningar lämnar du på en återvinningsstation. Det är Förpacknings- och tidningsinsamlingen, FTI AB, som ansvarar för återvinningsstationerna i Vallentuna. Du hittar din närmsta återvinningsstation och information om tömning och städning via länken nedan.

Här lämnar du det som ingår i producentansvaret, d.v.s. förpackningar av plast, metall, glas, pappersförpackningar och returpapper.

Kosmetiska produkter

Visste du att kosmetiska produkter är farligt avfall som ska lämnas till återvinningscentralen? Du kan också lämna in det till Kicks butiker i Täby Centrum, Mörby Centrum, Upplands Väsby och Stockholm.

Exempel på kosmetiskt avfall:

 • Nagellack och nagellackborttagningsmedel
 • Uttjänt kosmetika
 • Hårfärg
 • Sprayburkar för hårspray, deodorant, torrschampo
 • Parfym

Avfallet hämtas och återvinns på ett miljöriktigt sätt. Märke eller var produkterna är köpta spelar ingen roll.

Textilier

Textil är en värdefull resurs. Den största miljöpåverkan sker under produktionen med bland annat hög vattenförbrukning, kemikalier och transporter. Därför är det viktigt att förebygga textilavfallet.

Visste du att ungefär hälften av de kläder vi köper hamnar i soppåsen? Och hälften av de ca 7,5 kg textilier som slängs i soporna per person och år, skulle kunna användas av någon annan. Att förebygga ett par jeans eller 1 kg textil, minskar koldioxidutsläppen med ca 15 kg. Om du istället återanvänder det så minskar det koldioxidutsläppen med ca 9 kg. Med återvinning blir minskningen endast 0-3 kg.

För att minska miljöbelastningen och spara pengar kan du tänka: laga i första hand, i andra hand låna, därefter återanvänd och till sist återvinn. För att möta framtidens behov och utmaningar är det viktigt att vi blir mer resureseffektiva. Ju längre ett plagg kan användas gör att mängden avfall och vattenförbrukning minskas betydligt.

Allt fler butiker tar emot gamla klädesplagg och textilier. I H&M:s butiker finns klädinsamlingsboxar där du kan lämna textilier oavsett märke eller skick. H&M:s samarbetspartner sorterar ut det som kan gå till återbruk respektive återvinning.

MQ Marquet tar också emot klädesplagg som du inte längre använder. Plagg som inte kan lagas eller säljas skänks till Myrorna för återanvändning och återvinning.

Elektronik

Marknaden för begagnad elektronik ökar. Att inte köpa en ny bärbar dator minskar koldioxidutsläppen med upp till 700 kg.

Butiker som säljer elektronikprodukter är skyldiga att ta emot elavfall. För alla butiker gäller en mot en. Det innebär att när du köper en ny produkt har du möjlighet att lämna en motsvarande gammal produkt till butiken.

Större butiker med elektronikförsäljning tar emot all typ av konsumentelektronik mindre än 25 cm oavsett om du handlar en ny produkt eller inte.

Exempel på elavfall:

 • TV-apparater
 • Eldrivna leksaker
 • Tvättmaskiner
 • Diskmaskiner
 • Kyl & frys
 • Spisar
 • Telefoner
 • Kameror
 • Datorer
 • Lampor
 • Brödrostar

Läs mer om den nya hanteringen av elavfall på El-Kretsens webbplats.

Medicinskt avfall

Mediciner, läkemedel, kanyler etc. räknas som farligt avfall och lämnas till alla apotek som säljer receptbelagd medicin. Naturläkemedel ska tas emot av apotek även om de köpts någon annanstans.

Batterier

Batterier från klockor, ficklampor, leksaker, radio och hörapparater, kameror, spelande gratulationskort med mera lämnar du till en batteriholk. Information om din närmaste batteriholk hittar du på Batteriåtervinningens webbplats. Anmäl behov av tömning av batteriholk till El-Kretsen AB.

Blybatterier, till exempel bil-, båt- och mc-batterier, kan du lämna kostnadsfritt på någon av SÖRAB:s återvinningsstationer eller vid en miljöstation för farligt avfall.

Läs mer på Batteriåtervinningens webbplats.

Någonting gick fel

Ditt meddelande har nu skickats