Vallentuna minskar avfallet

Vallentuna kommun har som mål att minska hushållsavfallet från 460 kg till 400 kg per person och år. För att nå målet behöver vi din hjälp. Är du med? Tillsammans skapar vi en hållbar framtid.

Det bästa avfallet är det som aldrig uppstår

Det finns flera enkla och smarta sätt att förebygga att avfall uppstår. Till exempel kan du använda flergångsmaterial istället för engångsmaterial eller läsa tidingar och böcker digitalt.

Att återanvända produkter så länge som möjligt leder också till färre och mer hållbara inköp. Att laga, låna, dela och byta saker med varandra är inte bara roligt. Det är bra både miljön och plånboken också. Smart, eller hur?

Här nedan har vi samlat massor av tips på vad du kan göra för att minska ditt avfall, bland annat att lämna in dina gamla möbler och kläder till återbruk, tacka nej till reklam och lämna din gamla elektronikprodukt till butiken när du köper en ny.

Förebygg att avfall uppstår

De flesta av dagens miljöproblem kan kopplas till de material och resurser som vi använder. Att förebygga att avfall uppstår, t.ex. genom att helt avstå från ett onödigt inköp, minskar du din klimat- och miljöpåverkan på flera sätt. Men även när du köper saker, så finns det flera saker som du kan göra för att förebygga avfall. Ett sätt är att välja produkter som kan användas flera gånger istället för en gång. Genom att minska avfallet kan kostnaderna för både sophämtning och inköp minskas. Du slipper dessutom förvara, hantera och transportera förpackningar som ska pantas eller källsorteras. Så förutom att bidra till en bättre miljö, så sparar du både tid och pengar. Bra va?

Exempel på hur du kan förebygga avfall, och samtidigt spara pengar

  • Välj bort både oadresserad och adresserad reklam, på webbplatsen Hallå konsument kan du läsa hur du gör.
  • Välj kranvatten istället för vatten på flaska.
  • Använd flergångskasse när du handlar.
  • Köp take awaykaffe med din egen flergångsmugg.
  • Välj flergångslåda eller ta med dig egen matlåda när du köper hämtmat.
  • Köp begagnat, till exempel kläder, möbler, leksaker med mera. I Vallentuna finns flera second hand-butiker, läs mer via länken nedan.
  • Använd ärvda saker och dela saker med varandra.
  • Välj autogiro eller e-faktura istället för pappersfaktura. Förutom att du kan slippa onödiga fakturaavgifter behöver du inte tänka på att betala räkningarna i tid och kan undvika tråkiga förseningsavgifter. 
  • Välj digitalt kvitton istället för papperskvitton.
  • Använd disktrasa eller slaskskrapa istället för papper.
  • Låna böcker eller läs böcker på nätet.
  • Använd laddningsbara batterier.
  • Välj bort engångsartiklar hemma eller på restaurangen, som sugrör till exempel.
  • Handla i lösvikt.
  • Använd menskopp istället för bindor och tamponger.
  • Ge bort en upplevelse i stället för en pryl eller kläder.
  • Låna av grannen.
  • Handla på loppis.
  • Byt kläder eller leksaker på kläd-/leksaksbytardagar.

Minska matsvinnet

De flesta vet att för mycket mat kastas i onödan. Genom att minska matsvinnet kan du göra en insats både för klimatet men även för din plånbok. Vi behöver bli fler som vågar äta matrester som stått några dagar i kylskåpet, lita på våra sinnen och lära oss skillnaden på olika datummärkningar.

Vad är skillnaden mellan "Bäst före-datum" och "Sista förbrukningsdag"?

Bäst före-datum är en guide till konsumenten som talar om hur länge du kan förvänta dig att färg, smak, konsistens är den samma på matvaran som när du köpte den. Det är INTE farligt att äta mat som passerat bäst före-datum.

Sista förbrukningsdag talar om hur länge ett livsmedel är säkert att äta. Livsmedel som är märkta med sista förbrukningsdag anses alltså inte vara säkra att äta efter att sista förbrukningsdag har passerats. Därför får inte sådana livsmedel efter det datumet varken säljas eller ges bort.

Vad gör jag med mat efter att datumet har passerat?

Titta, lukta och smaka på mat som passerat bäst före-datum. Känns den okej kan du äta den. Har maten passerat "sista förbrukningsdag", ska du inte äta den.

Kan ett ägg ätas långt efter passerat bäst-före-datum?

Ja, om äggen förvaras i kylskåp håller de flera veckor längre. Datumstämpeln utgår från att äggen förvaras i rumstemperatur.

Hur länge kan t.ex. havredryck drickas efter passerat bäst före-datum?

Om drycken ser bra ut och luktar bra, kan du alltid smaka på den.

Observera att personer som är känsliga för bakterien listeria, det vill säga äldre, personer med nedsatt immunförsvar och gravida, finns särskilda råd som gäller hållbarhet och vissa livsmedel.

Tips på hur du kan minska matsvinnet

Du kan minska matsvinnet genom att planera vad du ska äta, förvara maten rätt och tänka på hur du tillagar maten.

Planera

Genom att planera inköpen och regelbundet hålla koll på vilka matvaror som finns i skåp, kyl och frys, så minskar du matsvinnet.

  • Se till att ha en återkommande dag då du går igenom dina förråd, kylskåp och frys - så du vet vad som finns hemma innan du går och handlar.
  • Sortera maten i skåp, kyl och frys efter hållbarhet - ställ matvaror med kort hållbarhet mer tillgängligt.
  • Använd frysen för det som börjar bli gammalt. Många livsmedel, till exempel mjölk, grädde, ost, smörgåsskinka och matrester, går bra att frysa. Märk maten med datum och innehåll när du fryser in den. Gå även igenom vad som finns i frysen regelbundet och planera för att äta upp maten i tid.
  • Handla inte mer än vad du tror att du gör av med innan det blir dåligt. Det gäller särskilt frukt och grönsaker som snabbt förstörs – köp hellre lite men ofta.
  • Om du vet att du ska äta maten inom en snar framtid kan du göra klimatklipp eller ta vara på mat genom att köpa varor med kort hållbarhet. Även frukt och grönsaker som börjar bli lite skrumpna eller fläckiga går bra att använda.
  • Om du köper storförpackningar – dela upp i mindre förpackningar och frys in det som inte går åt de närmaste dagarna.
  • När du lagar mat – tänk efter hur mycket du ska äta den aktuella måltiden, om du vill ha rester till ett senare tillfälle och anpassa mängden utifrån det. Eller gör storkok och frys in, gärna i portionsförpackningar.

Förvara

  • Förvara maten rätt så håller den längre. Ställ kylen på +4 grader, då håller maten längre.
  • Frys in mat och se till att det är -18 grader i frysen så håller livsmedlen bättre.

Tillaga

  • Ett av de viktigaste tipsen för att stoppa matsvinnet kan låta som det enklaste - att se till att ta lagom portioner och äta upp maten som blir över. Mycket av den mat som slängs är just rester. Lägg inte upp för mycket mat på tallriken, ta hellre om.
  • Sätt in matrester i kylen så snart som möjligt. Resterna kan ätas så länge de luktar och smakar bra och inte börjat se dålig ut.
  • Frys in överbliven pasta och ris. Lägg i en burk eller plastpåse och fyll på med mer efter hand.
  • Riv och frys in ostkanter så kan du ta fram och använda till gratäng, paj eller pizza.
  • Många små rester kan tillsammans bli en perfekt plockmåltid, kanske en omelett, risotto eller pyttipanna med lite smått och gott.
  • Skrumpna grönsaker, som paprika, morötter, broccoli, går utmärkt att ha i köttfärssås, gryta, gratäng, paj eller soppa.
  • Frukt som börjar bli gammal kan användas till fruktsallad. Frusen frukt i småbitar är perfekt att använda i en smoothie.

Vad är "svinnsikt"? 

Att ha svinnsikt handlar om att bli uppmärksam på sitt matsvinn och minska sin miljöpåverkan genom att ändra sitt beteende för att inte slänga mat i onödan.

Har du svinnsikt? Med hjälp av Livsmedelsverkets "Svinnsikts-coach" kan du testa dina kunskaper.  

Återanvänd dina produkter

En produkt som fyller en funktion har ett högre värde än bara själva materialet. Därför är det både ekonomiskt och miljömässigt bättre att i första hand återanvända en produkt istället för att återvinna.

Har du hela och rena kläder, möbler, böcker, husgeråd eller andra begagnade saker som du inte längre behöver eller vill ha? Genom att skänka, byta eller sälja dina saker istället för att kasta dem, så kan de komma till nytta för någon annan samtidigt som vi hushåller med jordens resurser.

I Vallentuna kan du lämna in produkter för återbruk på återvinningscentralerna eller någon av second hand-butikerna i kommunen. Här hittar du information om några olika återbruksverksamheter i Vallentuna:

Human Bridge second hand

Human Bridge har av Läkarmissionen och Erikshjälpen uppdraget att samla in kläder och textilier för biståndssammanhang. Allt material går till biståndsinsatser i fattiga länder. Human Bridge har flera klädinsamlingsbehållare i Vallentuna där de tar emot mjuka gåvor i form av rena kläder, skor och textilier.

MIVA second hand

Vallentuna kommuns butik MIVA second hand tar vara på begagnade kläder och saker, som leksaker, böcker, barn- och vuxenkläder och prylar. MIVA är en del av kommunens dagliga verksamhet dagliga verksamhet är att erbjuda en meningsfull sysselsättning, främja delaktighet i samhället och bidra till personlig utveckling.

Lindra second hand

I Lindras butiker kan du hitta allt från kläder, möbler, husgeråd, böcker till vackra porslinsvaser eller roliga leksaker m.m. Lindra samarbetar med Human Bridge och överskottet går till att samfinansiera projekt som Human Bridge genomför.

Kupan second hand, Röda Korset

Röda Korset säljer och tar emot saker och kläder under deras ordinarie öppettider. Vid inlämning av möbler vänligen ring innan då det är ont om plats.

Återvinningscentral Löt

Löt kan du utan kostnad lämna användbara prylar och textilier till återbruk. Human Bridge har permanenta insamlingsbehållare på Löt. De söndagar som anläggningen är öppen kommer Myrorna med en lastbil och tar emot återbrukbara saker.

Återvinningscentral Hagby

Hagby kan du utan kostnad lämna användbara prylar, cyklar, textilier m.m. till återbruk. På Hagby kan du även "storpanta" i Panta Mera express-maskinen.

Återvinn dina produkter

När ditt avfall lämnas på rätt plats så gör du en insats. Idag slängs mycket avfall i soppåsen som istället kan användas som en resurs och återvinnas till nytt material eller tas hand för att minska miljöbelastningen.

Återvinningscentraler

Du som bor i Vallentuna har tillgång till flera återvinningscentraler, där du som privatperson kostnadsfritt kan lämna avfall.

  • Returparken i Vallentuna
  • Löt återvinningscentral i Vallentuna
  • Hagby återvinningscentral i Täby
  • Smedby återvinningscentral i Upplands Väsby

Du kan läsa mer om återvinningscentralerna och vilket avfall de tar emot via länken nedan.

SÖRAB:s mobila återvinningscentral

Du som har en mindre mängd avfall och inte har tillgång till bil kan använda våra mobila återvinningscentraler. Varannan tisdag kl. 16.30-19.30 och vissa helgdagar kommer den mobila återvinningscentralen till olika platser i Vallentuna kommun. Turlistan för den mobila återvinningscentralen hittar du via länken nedan eller i Vallentuna avfallsapp. I appen kan du också få notiser dagen innan den kommer till en plats nära dig.

På den mobila återvinningscentralen kan du lämna samma slags avfall som på en fast återvinningscentral, men närmare din bostad. Det finns personal på plats som kan hjälpa dig med sorteringen. Du kan lämna cirka en kubikmeter avfall.

Här hittar du turlista för den mobila återvinningscentralen

Mobil insamling i PreZero:s lastbil för farligt avfall

Lastbilen stannar på olika platser i kommunen under vissa lördagar, ca 45 minuter per plats. Turlistan för hittar du via länken nedan eller i Vallentuna avfallsapp. I appen kan du också få notiser dagen innan den kommer till en plats nära dig.

Återvinningsstationer

Att sortera ut förpackningar och tidningar från ditt hushållsavfall är ett enkelt sätt att göra en insats för miljön.

Förpackningar och tidningar lämnar du på en återvinningsstation. Du hittar din närmsta återvinningsstation och information om tömning och städning via länken nedan.

Läs mer på sopor.nu.

Här lämnar du det som ingår i producentansvaret, d.v.s. förpackningar av plast, metall, glas, pappersförpackningar och returpapper.

Kosmetiska produkter

Visste du att kosmetiska produkter är farligt avfall som ska lämnas till återvinningscentralen? De kan nämligen innehålla ämnen som kan vara brandfarliga, frätande eller giftiga för människor och miljö. De får inte hällas i avloppet eller slängas i soppåsen eftersom de inte ska hamna i mark eller vattendrag.

Exempel på kosmetiskt avfall:

  • Nagellack och nagellackborttagningsmedel
  • Uttjänt kosmetika
  • Hårfärg
  • Sprayburkar för hårspray, deodorant, torrschampo
  • Parfym

Lämna in dina gamla och uttjänta produkter

Hör med din lokala butik om den tar emot dina uttjänta produkter. Som privatperson kan du också lämna kosmetiska produkter på Kicks butiker i Täby Centrum, Mörby Centrum, Upplands Väsby och Stockholm. Märke eller var produkterna är köpta spelar ingen roll. Avfallet hämtas och återvinns på ett miljöriktigt sätt.

Tomma burkar och förpackningar tas inte emot av Kicks utan ska sorteras och lämnas till återvinning.

Textilier

Textil är en värdefull resurs men visste du att ungefär hälften av de kläder vi köper hamnar i soppåsen? Och hälften av de ca 7,5 kg textilier som slängs i soporna per person och år, skulle kunna användas av någon annan. Att slänga textil är resursslöseri som enkelt kan undvikas.

För att möta framtidens behov och utmaningar är det viktigt att vi blir mer resurseffektiva. Ju längre ett plagg kan användas gör att mängden avfall, råmaterial och vattenförbrukning minskas betydligt. Den största miljöpåverkan sker under produktionen med bland annat hög vattenförbrukning, kemikalier och transporter. Därför är det viktigt att förebygga textilavfallet. 

Att förebygga produktion av ett par jeans eller 1 kg textil, minskar koldioxidutsläppen med ca 15 kg. Om du istället återanvänder jeansen så minskar det koldioxidutsläppen med ca 9 kg. Om du återvinniner dem blir minskningen endast 0-3 kg. 

För att minska miljöbelastningen och spara pengar kan du tänka i följande prioriteringsordning:

  • Laga 
  • Låna 
  • Återanvänd
  • Återvinn

Allt fler butiker tar emot gamla klädesplagg och textilier.

I Vallentuna kan du lämna in produkter för återbruk på någon av de second hand-butiker som finns. Du hittar mer information om dem under "Återanvänd dina produkter" nedan.

Allt fler butiker tar också emot gamla klädesplagg och textilier. I H&M:s butiker finns klädinsamlingsboxar där du kan lämna textilier oavsett märke eller skick. H&M:s samarbetspartner sorterar ut det som kan gå till återbruk respektive återvinning.

MQ Marquet tar också emot klädesplagg som du inte längre använder. Plagg som inte kan lagas eller säljas skänks till Myrorna för återanvändning och återvinning.

Elektronik

När den gamla datorn börjar bli långsam är det många som köper en ny. Visste du att en laptop väger över ett ton i "avfalls-avtryck" om man räknar med det osynliga avfallet som en nytillverkad laptop skapar? Motsvarande "avfalls-avtryck" för en mobil är 86 kilo! 

Många har elektronik hemma som de inte längre använder, eller slänger fullt användbar elektronik. Genom att ta hand om våra produkter på rätt sätt kan livslängden öka betydligt. Att återanvända elektronik är både klimatsmart, ekonomiskt och resurseffektivt. Att inte köpa en ny bärbar dator minskar koldioxidutsläppen med upp till 700 kg.

Var kan jag lämna min gamla eller trasiga elektronik?

Marknaden för begagnad elektronik ökar hela tiden. Produkter som fortfarande går att använda kan du också lämna på någon av återbruksverksamheterna i kommunen. 

Butiker som säljer elektronikprodukter är skyldiga att ta emot elavfall. För alla butiker gäller en mot en. Det innebär att när du köper en ny produkt har du möjlighet att lämna en motsvarande gammal produkt till butiken.

Större butiker med elektronikförsäljning tar emot produkter mindre än 25 cm oavsett om du handlar en ny produkt eller inte, även om den är trasig.

Exempel på elavfall:

  • TV-apparater
  • Eldrivna leksaker
  • Tvättmaskiner
  • Diskmaskiner
  • Kyl & frys
  • Spisar
  • Telefoner
  • Kameror
  • Datorer
  • Lampor
  • Brödrostar

Läs mer om den nya hanteringen av elavfall på El-Kretsens webbplats.

Medicinskt avfall

Mediciner, läkemedel, kanyler etc. räknas som farligt avfall och lämnas till alla apotek som säljer receptbelagd medicin. 

Batterier

Om kasserade produkter innehåller lösa bärbara batterier ska de plockas ur. Batterier från klockor, ficklampor, leksaker, radio och hörapparater, kameror, spelande gratulationskort med mera lämnar du i en miljöbox eller batteriholk. Information om din närmaste batteriholk hittar du på webbplatsen sopor.nu. Anmäl behov av tömning av batteriholk till El-Kretsen AB.

Gamla batterier kan fortfarande innehålla laddning vilket kan orsaka kortslutning och upphettning av batterierna. Även om risken för överhettning är liten, kan följden i värsta fall vara en storbrand. Det är lätt att förhindra brandfara genom att tejpa för polerna på gamla batterier innan de lämnas till återvinning.

Blybatterier, till exempel bil-, båt- och mc-batterier, kan du lämna kostnadsfritt på någon av SÖRAB:s återvinningsstationer eller vid någon av de mobila insamlingstjänsterna.

Läs mer hos sörab.se/batterier

Någonting gick fel

Ditt meddelande har nu skickats