Start / Förskola och skola / Grundskola och fritidshem / Grundskolor i kommunen / Grundskolor i centrala Vallentuna / Rosendalsskolan / Nyheter / Läsåret inleds med en vandring för att skapa självförtroende

Läsåret inleds med en vandring för att skapa självförtroende

Tält

Rosendalsskolan har sen ett år tillbaka startat en tradition som ger eleverna i årskurs 9 möjligheten att inleda läsåret med en resa till Skuleskogens nationalpark. Syftet med resan, förutom kopplingen till friluftsliv i idrott och hälsa, är att ge eleverna en bra start inför ett stressigt läsår med slutbetyg och nationella prov. 

André Berggren, lärare på Rosendalsskolan berättar att denna typ av resa är något som många elever aldrig upplevt förut, vilket gör att de startar året med att klara en utmaning som de aldrig förut klarat – en riktig boost för självförtroendet! De får också mängder av minnen med sig från resan som de säkert minns många år framöver och de lär sig även att använda naturen för rekreation. Vi brukar vara ca 50–60 elever och 4–5 pedagoger som reser. Detta skapar starka band eleverna emellan men också mellan elever och pedagoger.

I grund och botten genomförs resan som sagt med koppling till friluftsliv i idrott och hälsa. Eleverna lär sig att anpassa sig till naturmiljöer genom att laga mat på stormkök eller över eldstad, övernatta i tält och genomföra vandringar.

Skuleskogens nationalpark är ett perfekt resmål då eleverna erbjuds mäktig och orörd natur som skapats och formats av senaste istiden, bland annat så vandrar vi genom Slåttdalsskrevan.

På plats genomförs också fältstudier där eleverna samlar in fakta som senare används i ämnet geografi och efteråt arbetar eleverna med sina upplevelser och intryck i ämnet svenska.

Hittills har reaktionerna från föräldrar och elever varit väldigt positiv vilket gör att traditionen än så länge planeras att fortsätta flera år framöver.

Någonting gick fel

Ditt meddelande har nu skickats