Energispartips

Här hittar du information och länkar med tips och råd kring hur du kan minska din energiförbrukning och klimatpåverkan i din bostad eller fastighet. 

Tips och råd

Håll koll på din förbrukning

Ta reda på vad du använder elen till så är det lättare att spara på rätt ställe. Du kan till exempel mäta själv med hjälp av olika enkla elmätare för hushållsbruk. Eller så kan du be ditt elbolag om att få timvärden så att du kan se när elen används. För du samtidigt dagbok över familjens elanvändning blir det lättare att koppla förbrukningsvärdena till olika aktiviteter. 

Det här räcker 1 kWh till

Så här lång tid tar det för olika hushållsapparater att förbruka 1 kWh:

AC/Luftkonditionering           1 timme
Adventsljusstake LED           1428 timmar
Bastu (6000 W)                   10 minuter
Dammsugare                       1,4 timmar
Elvisp (500 W)                     2 timmar
Frys, klass A++                   32 timmar
Glödlampa 40 W                  25 timmar
Golvvärme 1 m²                  8 timmar
Hårtork (2200 W)                27 minuter
Induktionshäll (maxeffekt 7350 W)         8 minuter
Infravärme (1800 W)           30 minuter
Kaffebryggare (1500 W)       50 koppar kaffe
Koka vatten i vattenkokare   27 minuter
Kylskåp, klass A++              75 timmar
Ladda Smartphone              200 timmar
Ladda Laptop                      15 timmar
LED/LCD-tv (på)                 14 timmar
LED-lampa 1 W                  1000 timmar
Lågenergilampa 7 W            143 timmar
Mikrovågsugn (köra på full effekt)          1 timme
Motorvärmare                    1,5 timme
Plattång                            18 timmar
Rakapparat                       184 timmar
Rosta bröd                        1 timme
Spelkonsoll                       11 timmar
Strykjärn                          27 minuter
Symaskin                         14 timmar
Torktumlare, energiklass B                     20% torrt
Tvättmaskin 40°               1-2 tvättar
Ugn                                 75 minuter

Källa: Mälarenergi AB - www.malarenergi.se/kunskapsbanken/el/vad-ar-en-kwh/

 

Energimärkning

Ta hjälp av energimärkningen när du ska köpa nya vitvaror och elektronik. Energimärkningen hjälper dig att välja energismart. Märkningen finns bland annat på de flesta vitvaror, på tv-apparater, lampor, alla typer av värmepumpar, varmvattenberedare och på däck. Det lönar sig oftast på sikt att investera i de energisnåla alternativen.

Belysning

Byt till effektiv och bra belysning, som LED-lampor och lågenergilampor. Släck lampor när ljuset inte behövs, till exempel i de rum där ingen är.

Byt till led-lampor. En led-lampa förbrukar 80 procent mindre el och håller 10-20 gånger längre tid än en vanlig glödlampa. 

Har du dekorationsbelysning med äldre glödlampor är det bra att använda timer. Om belysningen har led-lampor kan dock timern i sig dra mer el.

Elektronik

Dra ur alla laddare, till exempel till mobilen, när de inte används.

Om du har äldre elektronikprylar finns risken att de använder mycket el i standby-läge. Då är det bättre att stänga av helt på strömbrytaren. Med grenuttag med strömbrytare kan du stänga av flera prylar samtidigt.

En plasma-tv kan dra 2-3 gånger mer ström än motsvarande platt-tv med annan teknik. Ju större tv desto mer el drar den förstås också.

Tvätt och tork

Undvik att köra halvfulla tvättmaskiner. Välj så låg temperatur som möjligt och använd eventuella sparprogram. Tvätta i 40 grader istället för 60 grader, när det är möjligt. Det kan nästan halvera energianvändningen.

Om du har möjlighet så torka gärna din tvätt på en tvättlina eller en torkställning. Annars är det bättre att torktumla dina kläder istället för att använda torkskåp. Väljer du att använda torkskåp så centrifugera först så mycket som möjligt.

Kyl och frys

Ställ in rätt temperatur i kyl och frys, +5 grader i kylen och -18 grader i frysen. Då får du både bra matförvaring och låg energianvändning. Tänk på att placera dem så att luften kan cirkulera runt om och dammsug baksidan regelbundet. Frosta även av frysen minst en gång om året och se till så att dörrar och lock sluter tätt.

Om du ska tina fryst mat kan du göra det i kylen så använder du kylan som finns i maten. Låt också varm mat svalna innan du ställer in den i kylskåpet.

Laga mat och koka vatten

När du lagar mat på spisen är det bra att använda lock på kastrullerna. Se också till att dina kastruller inte är ojämna i botten, så får de bra kontakt med plattan och matlagningen går både snabbare och använder mindre el.

Använd vattenkokare när du ska koka upp vatten. Det går snabbt och du sparar energi.

Diska

Att diska i diskmaskin sparar energi jämfört med att diska för hand. Kör diskmaskinen när den är full och använd energisparprogrammet. Tänk också på att du inte ska behöva skölja disken innan du kör den i diskmaskinen, skrapa bara ner eventuella matrester i komposten.

Duscha

Snålspolande duschmunstycke sparar på varmvattnet. Hur ofta och hur länge du duschar påverkar också energianvändningen. Minska elen som går åt till varmvatten genom att duscha kortare tid. Att duscha är mer energieffektivt än att bada.

Värme och ventilation

Sänk inomhustemperaturen, en grad minskar energianvändningen med fem procent. Sänk temperaturen i utrymmen som inte behöver vara så varma, som garaget, källaren, tvättstugan eller förrådet. Om du har möjlighet att tidstyra så är det bra att sänka inomhustemperaturen när du sover, är på jobbet eller är bortrest.

Undvik drag

Sätt nya tätningslister runt fönster och dörrar. Gamla och slitna tätningslister runt fönster och dörrar kan ge drag. Minska på elförbrukning och förbättra komforten genom att byta lister. När du vädrar bör du göra det under kort tid med tvärdrag, så att luften byts ut fort utan att onödigt mycket värme läcker ut.

Golvvärme

Du kan spara energi med golvvärme, men bara om du har bra isolering under värmeslingorna. Även då sparar du bara el om varmare golv leder till att kan sänka inomhustemperaturen. Golvvärme i badrum bör ses som komfort som kostar extra. Med golvvärme ska du inte lägga på mattor eftersom de hindrar värmen från att komma in i rummet.

Eluppvärmning
Det kanske lättaste sättet att spara el är att sänka inomhustemperaturen. Du sparar ungefär 5% av elen som används till uppvärmning för varje grad som du sänker.

Värmer du med direktverkande el kan du spara stora mängder el genom att byta till exempelvis bergvärmepump. Men även luft-luftvärmepump kan ge stora besparingar till en betydligt lägre investeringskostnad, och kräver inte heller vattenburet värmesystem.

Värmepump

Om du har en äldre värmepump kan du tjäna på att byta till en ny med högre verkningsgrad. Värmepumpar med varvtalsstyrning är mest energieffektiva.

Element

Om du ställer stora möbler eller tunga gardiner framför elementen hindras värmen från att spridas i rummet. Håll fritt och luftigt runt elementen så får du ett behagligare inomhusklimat.

AC

Varma somrar har gjort att många skaffat luftkonditionering. Du kan minska ditt kylbehov genom att vädra på natten och hålla stängt och nerdraget på dagen. Markiser på soliga fönster kan också minska kylbehovet.

Motorvärmare

Använd timern på din motorvärmare rätt. När det är varmare än +10° behövs den inte alls, vid 0° kan du använda den i max 1 timme och vid -15° kan du använda den i ca 1,5 timme.

Solceller

Om du skaffar solceller så innebär det visserligen inte någon minskning av din elanvändning, men genom att producera egen el så behöver du köpa mindre. Ett normalt villatak räcker ofta till att producera mer el än du använder under sommarmånaderna. Om du inte bor i villa men ändå vill ha solel så kan du välja till det i ditt elavtal.

Någonting gick fel

Ditt meddelande har nu skickats