Matavfall
Matavfallet hämtas varannan vecka. Matavfallet ska ligga i kommunens särskilda matavfallspåsar av papper.
Behöver du nya matavfallspåsar? Kontakta din hyresvärd eller styrelsen i din bostadsrättsförening. Det är bara de som kan beställa nya påsar till fastigheten. De kan också meddela vilken dag som matavfallet hämtas.
Restavfall (vanliga sopor)
Restavfall är det som blir kvar när du har sorterat ut matavfall och förpackningar. Det kan till exempel innebära blöjor, snus, bindor, disktrasor, kuvert och tops. (hjälpmedel kring hur man sorterar ska läggas till som länk här). Allt ditt restavfall ska ligga i en stängd soppåse så att avfallet inte åker ut. Inget avfall får läggas löst i kärlet. Uppstår det felsorteringar eller om lösa föremål finns bland soporna kan entreprenören ta ut högre avgifter som påverkar hyrorna.
Det är din hyresvärd eller styrelse som vet hur ofta och vilka dagar ditt restavfall hämtas.
Läs mer om vad som räknas som restavfall
Förpackningar
En del hyresrätter och föreningar har insamling i förpackningar och tidningar i miljörum på fastigheten. Senast 2027 ska alla ha hämtning av förpackningar nära sin bostad. Om du inte har insamling av förpackningar där du bor, ska du själv lämna dem på en återvinningsstation. Kontakta din hyresvärd eller styrelsen i din bostadsrättsförening för att ta reda på hur det fungerar där du bor.
Läs mer om vad som räknas som förpackningar
Användbara länkar
Farligt avfall
En del miljörum är utrustade med en insamlingsplats för elavfall, batterier, glöd- och LEDlampor samt lysrör i miljörummet där du bor. Fråga din fastighetsskötare om du är osäker. Farligt avfall som till exempel nagellack, färg eller lösningsmedel måste lämnas på Vallentuna Returpark, andra fasta återvinningscentraler eller på mobila återvinningscentralen.
Elavfall
Du som bor i lägenhet kan ofta lämna elavfall i ditt miljörum. Om elavfall brukar vi säga "i allt som rör sig, lyser eller låter". Som elavfall räknas:
- allt som har sladd eller batteri
- glöd- och LEDlampor
- lysrör
Kan du inte lämna elavfall där du bor kan du lämna det till butiker som säljer elprodukter. Smått elavfall (mindre än 25 centimeter) kan du lämna kostnadsfritt i obegränsad mängd till alla större butiker. För stort elavfall gäller en-mot-en principen. När du köper en ny produkt kan du lämna din gamla i butiken. Du kan även lämna elavfallet på Vallentuna Returpark, andra fasta återvinningscentraler eller på mobila återvinningscentralen.
Grovavfall
Grovavfall är det som inte får plats i din soptunna. Exempel på grovavfall:
- Trasiga möbler
- Mattor
- Barnvagnar
- Stekpannor
- Leksaker
Du kan alltid lämna det gratis på Vallentuna Returpark, i vissa fall på Löt ÅVC eller hos den mobila återvinningscentralen. I vissa miljörum finns möjlighet att lämna grovavfall. Kontrollera det med din hyresvärd eller styrelsen i din bostadsrättsförening för att ta reda på hur det fungerar där du bor.
Du kan även läsa mer om hur du tar vara på material och ger nytt liv till sådant som i andra fall skulle slängas:
Matfett och olja
Fettet hälls i en tätt försluten och klämbar behållare, märkt med "Matfett", och lämnas på närmaste återvinningscentral, länk till lista på ÅVC:er nedan.
Mindre mängder fett som kan torkas upp med hushållspapper läggs i matavfallspåsen.
Kontrollera med din hyresvärd eller fastighetens förening om det finns avtal för hämtning av matfett i din fastighet.
Hjälp till att minska mängden fett i avloppet, se nedan hur du kan hjälpa oss att minska mängden fett i avloppet.
Nedan kan du läsa mer kring avfall, återbruk och återvinning.