Vallentuna klättrar i miljörankning

Vallentuna kommun når plats 53 av 290 i årets rankning av Sveriges miljöbästa kommun. Kommunen har förbättrat resultatet från plats 233 år 2016. Årets resultat speglar det breda och systematiska miljöarbete som de senaste åren etablerats inom hela kommunen.

Mediabolaget Aktuell Hållbarhet gör årligen en undersökning av kommunernas miljöarbete. Frågorna i rankningen täcker hela miljöområdet och varierar från år till år. Det går alltså inte att göra någon enstaka satsning för att plocka mer poäng.

Verktyg för förbättringar

Vallentuna kommun använder rankningen som ett nyckeltal för att följa upp miljöarbetet. Rankingen ger även en jämförelse med andra kommuner och hjälp att utveckla miljöarbetet.

I jämförelse med andra kommuner behöver Vallentuna bland annat minska utsläppen av växthusgaser och förbättra insamlingen av matavfall.

Förra årets rankning var ett trendbrott för Vallentuna som då hamnade på plats 152. Den främsta orsaken till den sämre placeringen var att utsläppen av växthusgaser ökat i Vallentuna. Det berodde till del på förändringar i analysen av klimatdata men ett grundproblem är möjligheterna att ladda bilar och tanka förnybara fordonsbränslen brister.

Därför utreder kommunen för närvarande möjligheterna att etablera en tankstation för biogas i Vallentuna och laddmöjligheter vid arbetsplatser. Kommunen arbetar även med att införa matavfallsinsamling för alla som bor i småhus.

Mer om rankingen 2021

  • Vallentuna kommuns placering: 53 av totalt 290 kommuner
  • Placering i gruppen storstäder och storstadsnära kommuner: 18 av 46
  • Placering i Stockholms län: 12 av 26
  • Placering bland kommuner med 30 000-40 000 invånare: 4 av 22

 

Miljöstrateg

Ann Wahlström

E-post
ann.wahlstrom@vallentuna.se

Telefon
08-587 863 72

Någonting gick fel

Ditt meddelande har nu skickats