Miljörankning

Vallentuna kommun når plats 65 av 290 i årets rankning av Sveriges miljöbästa kommun. Kommunen har förbättrat resultatet från plats 233 år 2016. Det speglar det breda och systematiska miljöarbete som de senaste åren etablerats inom hela kommunen.

Mediabolaget Aktuell Hållbarhet gör årligen en undersökning av kommunernas miljöarbete. Frågorna i rankningen täcker hela miljöområdet och varierar från år till år. Det går alltså inte att göra någon enstaka satsning för att plocka mer poäng.

Verktyg för förbättringar

Vallentuna kommun använder rankningen för jämförelse med andra kommuner och som hjälp att utveckla miljöarbetet. I jämförelse med andra kommuner behöver Vallentuna bland annat minska utsläppen av växthusgaser och förbättra insamlingen av matavfall.

Placeringen år 2020 var ett trendbrott för Vallentuna som då hamnade på plats 152. Den främsta orsaken till den sämre placeringen var ett kraftigt "hopp" i statistiken över utsläpp av växthusgaser i Vallentuna som till del beror på förändringar i analysen av klimatdata.

Ett grundproblem är dock att möjligheterna att ladda bilar och tanka förnybara fordonsbränslen brister. Därför verkar kommunen för att etablera en tankstation för biogas i Vallentuna och laddmöjligheter vid arbetsplatser. Kommunen har även infört matavfallsinsamling för alla som bor i småhus.

Mer om rankingen 2022

  • Vallentuna kommuns placering: 65 av totalt 290 kommuner
  • Placering i gruppen storstäder och storstadsnära kommuner: 25 av 46
  • Placering bland kommuner med 30 000-40 000 invånare: 7 av 22

 

Miljöstrateg

Ann Wahlström

E-post
ann.wahlstrom@vallentuna.se

Telefon
08-587 863 72

Någonting gick fel

Ditt meddelande har nu skickats